Met alcohol op achter het stuur: ben ik nog verzekerd?

Veel mensen denken dat ze nog wel kunnen rijden na het nuttigen van alcohol. Toch neemt je reactievermogen al af als je maar 0,1 – 0,5 promille alcohol in je bloed hebt zitten. Door alcohol in het verkeer komen in Nederland gemiddeld 130 mensen per jaar om. Daarnaast zijn er ook nog eens gemiddeld 4000 ernstig gewonden. De straffen voor rijden onder invloed zijn dan ook niet mis. Maar hoe zit het met uw verzekering?

Is de schade gedekt?

Als u met een slok teveel op achter het stuur bent gekropen en u veroorzaakt een ongeval waarbij u zelf schade lijdt, bent u hier niet voor verzekerd. Zelfs niet als u een all-risk dekking heeft. Veroorzaakt u een ongeval en is er een tegenpartij bij betrokken? Dan wordt de schade aan het voertuig of lichamelijk letsel aan de onschuldige tegenpartij gedekt door de verplichte WA autoverzekering van uw auto. Wel hebben veel verzekeringsmaatschappijen in hun polisvoorwaarden opgenomen dat schade door rijden onder invloed niet gedekt is. Deze maatschappijen mogen het schadebedrag weer op jou gaan verhalen. Dit kan oplopen tot een flink bedrag; naast de schade aan beide auto’s kan er ook letselschade zijn, wat kan oplopen tot honderdduizenden euro’s als iemand bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt door uw toedoen.

Andere gevolgen

Naast de gevolgen voor uw verzekering, kunt u als u wordt betrapt met alcohol achter het stuur, ook een forse boete krijgen. Daarnaast kunt u een rijontzegging krijgen en kunnen er verplichte cursussen worden opgelegd welke u zelf moet betalen. Bij een zeer hoog promillage alcohol of bij het veroorzaken van een ongeval met alcohol op, zult u voor de rechter moeten verschijnen. U krijgt dan een strafblad, wat grote gevolgen kan hebben voor uw carrière. Daarnaast riskeert u een gevangenisstraf.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 28-07-2020

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op