WA dekking autoverzekering

Van de drie verzekeringsvormen is de WA de goedkoopste en biedt de meest minimale dekking. Bij het op naam zetten van een auto ben je verplicht om de WA verzekering af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat de autoverzekering geen dekking biedt voor schade aan jouw auto.

Welke dekking biedt de WA autoverzekering?

De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen legt eigenaren van auto’s de verplichting op om de auto te verzekeren voor schade door aansprakelijkheid. Voor letselschade moeten auto’s minimaal verzekerd zijn voor €6.070.000, voor materiële schade wordt vaak een verzekerd bedrag van €2.500.000 aangehouden. Dergelijke bedragen zijn zelf niet te dragen. Logisch dus dat je minimaal je auto WA (=wettelijke aansprakelijkheid) moet verzekeren.

Voor wie geldt de verzekeringsplicht?

Zodra je een auto op jouw naam zet, ben je ook verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. Dus ook als je auto niet op de openbare weg komt. Ga je de auto niet gebruiken, maar bijvoorbeeld opknappen? In dat geval kun je het kenteken opschorten. De verzekeringsplicht vervalt hierdoor tijdelijk. Het niet verzekeren van je auto kun je een boete voor krijgen. Dit is eenvoudig te controleren. Eigenaren van auto’s die wel op naam staan maar niet verzekerd zijn bij één van de verzekeraars zijn dus in overtreding. Ook als iemand anders in je auto rijdt ben je als kentekenhouder verplicht om een verzekering af te sluiten.

Benadeelden kunnen rechtstreeks de verzekeraar aanspreken

Bij schade kan de benadeelde rechtstreeks de verzekeraar van de auto aanspreken. Dit gebeurt meestal met een aansprakelijkheidsstelling. Ze hebben een zogenaamd rechtstreeks vorderingsrecht.

Welke schades zijn verzekerd?

Zoals aan de naam van de verzekering al af te lezen valt biedt de autoverzekering uitsluitend dekking voor schade aan anderen. Schade aan je eigen auto kun je dus niet claimen op de autoverzekering. Verzekeraars mogen de WA autoverzekering uitbreiden door bijvoorbeeld hogere verzekerde bedragen bij letselschade. Een beperktere dekking is niet toegestaan. Schades aangericht door anderen die in jouw auto reden zijn ook verzekerd. Zelfs als je auto wordt gestolen en er een ongeval mee wordt veroorzaakt, keert de verzekeraar de aansprakelijkheidsschade uit.

Wanneer kiezen voor de WA autoverzekering?

Door de beperkte dekking is deze autoverzekering alleen aan te raden voor oudere auto’s. Voor een auto met bijvoorbeeld een dagwaarde van €1.000 kan het niet meer uit om de auto uitgebreider te verzekeren. Toch kun je overwegen om de WA beperkt casco te kiezen. De premie is maar iets hoger en je krijgt een vergoeding bij bijvoorbeeld ruitbreuk en hagelschade.

Overige dekkingen

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Sommige aanvullende verzekeringen zijn erg nuttig. Wij leggen alle aanvullende verzekeringen aan je uit. Zo kun je een bewuste keuze maken.

Check de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen

Bereken online de premie voor een autoverzekering!