WA dekking autoverzekering

Van de drie verzekeringsvormen is de WA de goedkoopste met de meest minimale dekking. Bij het op naam zetten van een auto bent u verplicht om de WA verzekering af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat de autoverzekering geen dekking biedt voor schade aan uw auto.

Welke dekking biedt de WA autoverzekering?

De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen legt eigenaren van auto’s de verplichting op om de auto te verzekeren voor schade door aansprakelijkheid. Voor letselschade moeten auto’s minimaal verzekerd zijn voor € 6.070.000, voor materiële schade wordt vaak een verzekerd bedrag van € 2.500.000 aangehouden. Dergelijke bedragen zijn zelf niet te dragen. Logisch dus dat u uw auto minimaal WA (= wettelijke aansprakelijkheid) moet verzekeren.

Voor wie geldt de verzekeringsplicht?

Zodra u een auto op uw naam zet, bent u verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. Dus ook als uw auto niet op de openbare weg komt. Gaat u de auto niet gebruiken, maar bijvoorbeeld opknappen? In dat geval kunt u het kenteken opschorten. De verzekeringsplicht vervalt hierdoor tijdelijk. Voor het niet verzekeren van uw auto kunt u een boete krijgen. Dit is eenvoudig te controleren. Eigenaren van auto’s die wel op naam staan maar niet verzekerd zijn bij één van de verzekeraars, zijn dus in overtreding. Ook als iemand anders in uw auto rijdt, bent u als kentekenhouder verplicht om een verzekering af te sluiten.

Benadeelden kunnen rechtstreeks de verzekeraar aanspreken

Bij schade kan de benadeelde rechtstreeks de verzekeraar van de auto aanspreken. Dit gebeurt meestal met een aansprakelijkheidsstelling. Benadeelden hebben een zogenaamd rechtstreeks vorderingsrecht.

Welke schades zijn verzekerd?

Zoals aan de naam van de autoverzekering al af te lezen valt, biedt deze uitsluitend dekking voor schade aan anderen. Schade aan uw eigen auto kunt u dus niet claimen bij de autoverzekering. Verzekeraars mogen de WA autoverzekering uitbreiden door bijvoorbeeld hogere verzekerde bedragen bij letselschade. Een beperktere dekking is niet toegestaan. Schades aangericht door anderen die in uw auto reden zijn ook verzekerd. Zelfs als uw auto wordt gestolen en er een ongeval mee wordt veroorzaakt, keert de verzekeraar de aansprakelijkheidsschade uit.

Wanneer kiezen voor de WA autoverzekering?

Door de beperkte dekking is deze autoverzekering alleen aan te raden voor oudere auto’s. Voor een auto met een dagwaarde van € 1.000 is het niet zinvol om te kiezen voor een hele uitgebreide verzekering. Toch kunt u wel overwegen om de WA beperkt casco te kiezen. De premie is maar iets hoger en u krijgt een vergoeding bij bijvoorbeeld ruitbreuk en hagelschade.

Overige dekkingen

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Sommige aanvullende verzekeringen zijn erg nuttig. Wij leggen alle aanvullende verzekeringen aan u uit. Zo kunt u een bewuste keuze maken.

Check de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!