Wanneer APK keuring?

18 januari 2011

Wanneer moet een auto een APK keuring ondergaan? Wanneer een auto APK gekeurd moet worden hangt af van de datum 1e toelating van het voertuig.Als een auto al eerder APK is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum vermeld op het APK-Keuringsrapport. Voor die datum moet dan de auto opnieuw zijn gekeurd.

Weten wanneer uw auto weer apk gekeurd moet worden? Doe dan onze gratis kentekencheck.

 

Keuringsfrequenties

3 of 4 jaar nadat een auto voor het eerst op de weg is toegelaten is er een APK keuringsplicht. Dit is afhankelijk van het soort brandstof:

Personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (<3.500 kg)BrandstofWanneer keuren?
Datum eerste toelating

 

na 1 januari 2005

Benzine en/of elektromotorEerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
Diesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektrisch)Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Datum eerste toelating voor 1 januari 2005AlleEerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouderAlleEens per 2 jaar APK
Datum eerste toelating

 

voor 1 januari 1960

AlleGeen APK plicht

Voertuigen van voor 1 januari 2005

Alle personenauto’s en lichte bedrijfswagens die voor 1 januari 2005 op de weg zijn toegelaten hebben een jaarlijkse APK-plicht. Voor voertuigen met een speciaal gebruiksdoel zoals taxi’s en bussen geldt altijd de jaarlijkse APK-keuring. Zie tabel hieronder.

Speciale voertuigenWanneer keuren?
Taxi, ambulance, bus en voertuigen voor vervoer van gevaarlijke stoffenElk jaar APK

APK voor voertuigen ouder dan 30 jaar

Per 1 januari 2008 is voor een aantal categorieën voertuigen de APK-frequentie verlaagd. Voorheen moesten alle voertuigen ouder dan 3 jaar, jaarlijks APK-gekeurd worden.

De gewijzigde keuringsfrequentie heeft gevolgen voor benzineauto’s vanaf 1 januari 2005, maar ook voor bepaalde categorieën oudere voertuigen met uitzondering van voertuigen met een speciaal gebruiksdoel (zoals taxi’s, bussen, ambulances en vervoer gevaarlijke stoffen). Deze voertuigen moeten jaarlijks APK goedgekeurd zijn.

Categorie

Keuringsfrequentie

Ouder dan 30 jaar, maar van na 1 januari 1960 (en lichter dan 3500 kg)Eens per twee jaar, te beginnen in 2008
Alle voertuigen van voor 1 januari 1960 (licht en zwaar)Vrijgesteld van de APK-plicht

.

Zes weken voor de APK-vervaldatum ontvangt u van de RDW een herinneringsbrief. Let er wel op dat u uw voertuig op tijd laat keuren. Als uw voertuig te laat goedgekeurd is, krijgt u een boete.

Om binnen het gewijzigde keuringsregime van eens per twee jaar te vallen, moet het voertuig nog eenmaal gekeurd worden voor de eerstvolgende APK-vervaldatum in 2008.

Keuren tot twee maanden vooraf

U kunt de auto tot twee maanden voor de eerstkomende APK vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan met 1 of 2 jaar verlengd.

Wat is ” datum eerste toelating”?

Dat eerste inschrijvingsdatum is de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven. Deze datum staat op het kentekenbewijs. Tenzij bij de rubriek ‘bijzonderheden’ een andere datum staat vermeld. Zoals bij kentekenbewijzen van na 1 april 1999 waarop datum eerste toelating en datum eerste afgifte Nederland staat vermeld.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!