APK-keuring: waarom moet een auto gekeurd worden?

Een APK-keuring moet worden verricht door garagebedrijven en APK keuringsstations die een vergunning hebben van de RDW. Bij een APK-keuring beoordeelt men de staat van onderhoud van het voertuig aan de hand van keuringseisen. Een APK-keuring is geen onderhoudsbeurt, maar wordt daar in de praktijk wel vaak mee gecombineerd. Als het voertuig APK goedgekeurd is, ontvangt de eigenaar een keuringsrapport. Hiermee mag de eigenaar weer een jaar lang de weg op. Sinds 1994 moet elke personenauto of bedrijfsauto die 3 jaar of ouder is en niet zwaarder is dan 3500 kilogram elk jaar APK gekeurd worden.

Informatie over de APK-keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Het is een momentopname en geeft geen garantie dat uw auto de rest van het jaar veilig en onderhoudsvrij blijft. Regelmatige controle en onderhoud van uw auto blijven belangrijk. De APK-keuring moet worden verricht door garagebedrijven en APK-keuringsstations die een vergunning hebben van de RDW. Zoekt u een garagebedrijf in de buurt voor het maken van een APK afspraak? Kijk dan op Garageselect.nl. Hier kunt u garagebedrijven zoeken, prijzen vergelijken en direct online een afspraak inplannen.

Wanneer moet een auto een APK-keuring?

Als een personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg) al eerder APK is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum vermeld op het APK-keuringsrapport. Dit heeft u bij de vorige keuring meegekregen. Voor deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn.

Wanneer ben je voor een apk keuring te laat?

Heel simpel, wanneer de apk datum is verlopen. 11 weken voor het verlopen van de apk keuring krijgt men een brief van het rdw. Op dat moment heb je nog alle tijd om het voertuig te keuren. 2 maanden voor het verlopen van de keuring mag je de auto al apk laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met 1 of 2 jaar verlengd. Laat je je voertuig meer dan twee maanden voor de APK-vervaldatum keuren, dan krijgt je voertuig een nieuwe APK-vervaldatum.

Let op! Nieuwe keuringsfrequenties vanaf 1 januari 2008

Sinds 1 januari 2008 is de keuringsfrequentie voor de APK-keuring gewijzigd. Afhankelijk van het type auto en brandstoftype is uw auto drie of vier jaar na de datum van eerste toelating op de weg keuringsplichtig. In onderstaande tabel treft u de keuringsfrequenties.

Personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3.500 kg)Type BrandstofFrequentie APK-keuring
Datum eerste toelating na 1 januari 2005
Benzine en/of elektromotor
Diesel, gas of anders (+bi-fuel)
Eerste APK-keuring na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
Eerste APK-keuring na 3 jaar, daarna elk jaar
Datum eerste toelating voor 1 januari 2005Alle typen brandstofEerste APK-keuring na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouder, maar jonger dan 50 jaarAlle typen brandstofEens per 2 jaar APK-keuring
Voertuig 50 jaar of ouderAlle typen brandstofGeen APK-plicht

* Geen APK-plicht bij een voertuig van 50 jaar of ouder gaat in per 1-1-2021

Keuren tot twee maanden vooraf

U kunt uw auto tot twee maanden voor de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met 1 of 2 jaar verlengd. Laat u uw auto meer dan twee maanden voor de APK-vervaldatum keuren, dan krijgt uw voertuig een nieuwe APK-vervaldatum. Bekijk de APK-vervaldatum van uw auto op de website van de RDW. Zorg er in ieder geval voor dat u tijdig een afspraak maakt bij het garagebedrijf. Bent u (bijna) te laat voor de APK-keuring? Maak dan gratis een last minute afspraak via www.garageselect.nl.

APK roetmeting & viergastest

Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator en met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor en met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK-keuring een roetmeting. De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn zo geconstrueerd dat ze deze meting kunnen ondergaan, zolang de onderhoudsbeurten volgens de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.

Lees ook:

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!