Autoverzekering op andere naam dan eigenaar

3 november 2010

Is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op een andere naam dan de eigenaar? De eerste vraag die verzekeraars zich stellen is: “Waarom?”. In Nederland is het zo geregeld dat de kentekenhouder verzekeringsplichtig is. Hij of zij moet dus de auto verzekeren.

Maar waarom wil dan de kentekenhouder nu niet zelf een autoverzekering afsluiten, terwijl hij of zij, dit wel verplicht is Dat is op zich raar. Hieronder beschrijft Diks.nl een aantal situaties waarbij het kan voorkomen dan met een auto op naam van een andere persoon wil verzekeren.

Autoverzekering op naam partner

Bij partners kan het voorkomen dat de een het voertuig op naam zet en dus kentekenhouder is, maar dat de partner de auto wil verzekeren. De meeste maatschappijen hebben hier geen probleem mee.

Niet-partners

Wanneer niet -partners een autoverzekering willen afsluiten op een andere naam zal de maatschappij hiermee meestal niet aan meewerken. Meestal wil men hier een registratie die de kentekenhouder op zijn naam heeft op deze manier omzeilen. Een registratie op de “zwarte lijst”, zoals deze in de volksmond wordt genoemd, kan komen door veel schades die men heeft gereden of bijvoorbeeld een rijontzegging. Voor de duidelijkheid er bestaat geen zogeheten “zwarte lijst” voor verzekeringen. Uw kunt wel geregistreerd worden wanneer u een claim heeft ingediend bij uw verzekeraar. Een maatschappij kan echter te allen tijde zien wie de kentekenhouder is en zal dan ook voor die persoon een controle uitvoeren.

Het komt ook voor dat de kentekenhouder nogal jong is en hierdoor meer premie moet betalen dan een ouder iemand. Men denkt dan een truc uit te kunnen halen door de auto te laten verzekeren door bijvoorbeeld een van de ouders, maar ook hier weer ziet de maatschappij wie de kentekenhouder is en trapt hier niet in.

Belang verzekeringnemer

Waar maatschappijen ook mee lopen is dat de verzekeringnemer (in dit geval dus niet de kentekenhouder/eigenaar) geen belang heeft bij het betalen van de premie of voorzichtig met de auto rijden, immers het is zijn of haar auto toch niet. De verzekeraar is dus bang dat ze veel aan schade moeten betalen of achter hun geld aan moeten zitten.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!