Verzekerd zonder winterbanden

Ben ik verzekerd zonder winterbanden?

29 december 2016

Het is de vraag of we nog een echte winter krijgen, maar het is wel de tijd van het jaar voor winterbanden. Ben je verzekerd zonder deze banden? En hoe zit het in het buitenland?

Goed voorbereid op weg tijdens de wintermaanden is erg belangrijk. Hoe maakt u uw auto winterklaar?
De toegevoegde waarde van winterbanden bij winterse omstandigheden is niet omstreden. Door een andere samenstelling doen winterbanden het beter bij koud weer. Er hoeft geen sneeuw te liggen. Al bij een temperatuur lager dan 7 graden Celsius doen winterbanden beter hun werk dan zomerbanden. Toch ben je niet verplicht om ze onder je auto te zetten. Tenminste niet in Nederland.

Wat gebeurt er bij een ongeval?

Met winterbanden heb je in de winter een kleinere kans op een ongeval. Deze banden blijven bij koud weer zachter dan banden die niet speciaal voor de winter bestemd zijn. Meer grip betekent een betere wegligging en veiligheid. Bij een ongeval maakt het voor de aansprakelijkheidskwestie geen verschil welke soort banden onder de auto zitten. Bijvoorbeeld bij ijzel zul je met zomerbanden eerder de grip op de weg verliezen. Autoverzekeraars letten hier niet op. Maar in veel andere landen zijn ze wel verplicht bij winterse omstandigheden.

Hoe zit het in de ons omringende landen?

In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. In Duitsland en Luxemburg juist wel. In Duitsland geldt dat je jouw auto moet aanpassen aan de winterse omstandigheden. Rijd je in de sneeuw in Duitsland? Dan riskeer je een boete. Maar dat is niet het grootste gevaar. Bij het veroorzaken van een ongeval begint de ellende pas echt. Je kunt als bestuurder van de auto zonder winterbanden aansprakelijk gesteld worden voor het ongeval. Bij een schade met letsel kunnen de schadelasten flink oplopen.

Ook winterbanden in de wintersportlanden

In Oostenrijk zijn ze zeer streng op overtreders. Als je in de periode tussen 1 november en 15 april geen winterbanden onder je auto hebt, riskeer je een boete tot 5.000 euro. Je auto kan zelfs in beslag worden genomen. In Zwitserland zullen ze jou niet beboeten, maar zorg er maar voor dat je niet in de winter betrokken raakt bij een ongeval met zomerbanden. In Frankrijk zijn winterbanden alleen verplicht als het met verkeersborden wordt aangegeven. Het is lastig om aan deze verplichting te voldoen als je al onderweg bent.

In Nederland niet verplicht, maar wel aangeraden

Het is niet verplicht om winterbanden onder de auto te plaatsen, maar je neemt wel grote risico’s.  Je zou het alleen al doen om de lange remweg van zomerbanden bij winterse omstandigheden. Met winterbanden bedraagt de remweg gemiddeld 30 meter, met zomerbanden bedraagt de remweg 65 meter.

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 247 reviews
Pieter van twisk
Word netjes geholpen bij alle vragen
jos
lekker snel geregeld.
demi
2 jaar heb ik een auto verzekering via Diks gehad. reden van opzeggen is omdat ik elders een goedkopere auto verzekering had gevonden. de service die ze geven zowel telefonisch als over de chat zijn super snel en vriendelijk. je wordt gelijk goed geholpen, zelf als je maar kleine vraagjes hebt
taxi-geschorst-kenteken

Taxi’s met geschorste kentekens in beslag genomen

Vanwege de coronacrisis valt er voor taxichauffeurs vaak weinig te rijden. Hierdoor kiezen taxibedrijven...

Lees meer
Autoverzekering voordelig

Overstappen van autoverzekering kan voordelig zijn

Vaak blijven consumenten jarenlang vastgeankerd bij een autoverzekeraar en betalen ze in bepaalde gevallen...

Lees meer
taxi-bpm

Vanaf 2020 geen teruggave BPM voor taxi’s

Vanaf 1 januari 2020 is het voor taxibedrijven niet meer mogelijk om BPM terug...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op