Autoverzekering – Gaat de premie omhoog door EU-regels?

11 september 2017

Juul Dijkhuis
Laatst geupdatet: 22-02-2021

Sinds ruim één jaar gaat de premie voor de autoverzekering sterk omhoog. Er dreigt nog een verdere verhoging door regeltjes van de EU. Wat houden ze in en wat hebben de regels voor gevolgen voor de premie voor de autoverzekering?

Regeltjes en wetten die binnen de EU worden bedacht kunnen van invloed zijn op ons dagelijks leven. Ook indirect kunnen ze gevolgen voor ons hebben. Binnen de EU zijn onlangs plannen aangekondigd om slachtoffers van een ongeval beter te beschermen. In alle EU-staten moeten slachtoffers eenvoudiger aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding waar ze recht op hebben. De regelgeving moet eenduidiger worden. Dat is natuurlijk een nobel streven, maar dat zal wel gevolgen hebben voor de premie van de autoverzekering.

Waarom gaat de premie stijgen door de EU-regeltjes?

Naast het eenvoudiger aanspraak maken op een uitkering, krijgen de verzekeraars er ook weer werkzaamheden bij. Verzekeraars moeten beter inzicht krijgen in het schadeverleden van verzekerden die uit andere lidstaten komen. De bemoeienis van de EU zal mogelijk op twee vlakken zorgen voor een stijgende premie voor de autoverzekering. Ten eerste zal het risico stijgen. Er wordt waarschijnlijk gestreefd naar een riante schadevergoeding voor slachtoffers. Ten tweede moeten verzekeraars veel tijd en geld steken in het voldoen aan de Europese regels. De kosten die verzekeraars maken worden weer doorberekend in de premie. De rekening komt dus bij de verzekeringnemer terecht.

Ook grasmaaiers verzekeren?

De regelaanpassing gaat nog verder. Inwoners van de lidstaten moeten zich ook beter verzekeren tegen de risico’s van motorrijtuigen. Dit kan zelfs zover gaan dat je voor een kleine zitmaaier een dure WA-verzekering moet afsluiten. Alle motorrijtuigen moeten mogelijk verzekerd worden. Ook als ze het privéterrein niet af komen. Alleen al door de toenemende bureaucratie moeten wij mogelijk diep in de buidel tasten. Verzekeraars moeten namelijk veel tijd investeren in vage regels en voorschriften.

Het is nog maar afwachten of de EU het echt door gaat zetten. Als het al doorgaat zal er mogelijk eerst jaren over gesproken worden. Er is ook een grote kans dat de plannen voor een langere tijd in de ijskast worden gezet.

Als de premie stijgt, stap je toch gewoon over!

Bij een sterke stijging van de premie kun je de financiële schade beperkt houden door over te stappen naar een andere verzekeraar. De premieverschillen tussen de diverse verzekeraars zijn namelijk groot. De premie is de afgelopen twee jaren ook sterk gestegen, maar daar hoef jij geen last van te hebben. Ben je al jaren bij dezelfde verzekeraar en heeft jouw verzekeraar de premie verhoogd? Grote kans dat je honderden euro’s per jaar kunt besparen.

 

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 292 reviews
Henk
de enige vraag die ik had werd vriendelijk, geduldig en deskundig beantwoord
Nelus
beste van allemaal superservice
dik
uitstekend

Na 1 maand maar 2% van de MMBS geregistreerd, landbouwvoertuigen op schema

Kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) Sinds het invoeren van de...

Lees meer

Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden

47 procent wantrouwt andere weggebruikers Hoewel de Nederlandse wegen tot de veiligste ter wereld...

Lees meer
auto financieren particulier

5 Tips om als particulier een auto te financieren

Een auto kopen is in de meeste gevallen geen kleine uitgave. Als u de...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op