Kenteken

Ieder gemotoriseerd voertuig heeft een kenteken. Daarmee staat het geregistreerd. Sinds januari 2007 heeft ook de bromfiets er één. Bij bestelwagens en vrachtwagens wordt het grijs kenteken genoemd, wat een verwijzing naar de kleur van het papieren bewijs is. In het kentekenbewijs staan uw kentekens aangetekend. Dit bewijs bestaat uit drie delen, waarvan u de eerste twee altijd mee dient te nemen.

Deel 3 dient u thuis op een veilige plek te bewaren. Wat de RDW betreft: hier kunt u alle registergegevens over welk kenteken dan ook aanvragen. Ook kan een gestolen auto dankzij gegevensuitwisseling van de RDW met nationale en internationale opsporingsdiensten makkelijker getraceerd worden. Als u uw kenteken kwijt of verloren bent, dan kunt u met een kopie van het proces-verbaal met de politie tijdelijke kentekenplaten aanschaffen. U kunt online uw kenteken checken.

Kenteken kwijt

Lees hier wat u kunt doen als u uw kenteken kwijt bent.

Kenteken schorsen via het internet

Eigenaren van voertuigen kunnen sinds april 2009 het kenteken online schorsen bij de RDW. Waar u vroeger nog naar het postkantoor moest gaan om een kenteken te schorsen, kan dit tegenwoordig op de website van de RDW.

Het centrale RDW telefoonnummer: 0900 – 0739 (€ 0,10 p.m.).

U kunt uw kenteken laten schorsen als u van plan bent om met uw voertuig langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg. Dan hoeft u niet te voldoen aan de voertuiggebonden verplichtingen. U krijgt vrijwaring bij verkoop of sloop van uw voertuig. Het voertuig staat dan niet meer op uw naam en u bent dus niet meer verplicht tot verzekeringen en wegenbelasting.