(Auto)verzekering afsluiten zonder rijbewijs?

Niet alle verzekeraars kunnen uw voertuig verzekeren wanneer u zelf (tijdelijk) geen rijbewijs heeft. U bent echter volgens de wet wel verplicht om als kentekenhouder een autoverzekering te hebben voor uw voertuig. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) voert hier controles op uit en kan boetes uitdelen, wanneer u zich hier niet aan houdt.

Waarom is het afsluiten van een verzekering lastig zonder rijbewijs?

Voor veel verzekeraars is het niet hebben van een rijbewijs een reden om uw aanvraag niet te accepteren. U heeft namelijk zelf geen rijbewijs en mag dus niet rijden in het voertuig. Een verzekeraar wil altijd weten wie er gaat rijden in het voertuig en baseert daar haar premies op. Het is zelf zo dat schades niet vergoed worden, wanneer deze zijn veroorzaakt door een bestuurder zonder geldig rijbewijs.

Nog bezig met rijlessen? Binnenkort afrijden?

Wij werken samen met verzekeraars die mogelijkheden hebben om u te verzekeren wanneer u nog aan het lessen bent. U kunt online een berekening maken voor uw autoverzekering. Bij de slotvragen kunt u aangeven dat u nog geen rijbewijs heeft en dat u nog aan het lessen bent. Uiteraard mag u dan zelf het voertuig niet besturen: hiervoor zal een clausule op de polis geplaatst worden. Na het behalen van het rijbewijs kan deze clausule worden verwijderd.

Wanneer er in de tussentijd een ander persoon in het voertuig gaat rijden, dan dient u deze persoon op te geven als regelmatige bestuurder. Ook in dit geval zult u bij de slotvragen de situatie moeten toelichten bij de vraag ‘bent u in het bezit van een in Nederland geldig rijbewijs?’. U kunt dan na het behalen van het rijbewijs contact met ons opnemen, zodat de polis aangepast kan worden. Houd er wel rekening mee dat de verzekeringspremie vaak anders wordt, wanneer de regelmatige bestuurder op de polis wijzigt.
Indien er niemand in het voertuig gaan rijden totdat u zelf het rijbewijs behaald heeft, dan kunt u het kenteken laten schorsen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De auto moet dan wel op eigen terrein gestald kunnen worden.

Tijdelijk geen rijbewijs vanwege een rijontzegging? Een rijverbod gehad in het verleden?

Reguliere verzekeraars hebben hier meestal geen mogelijkheden voor. Diks Verzekeringen heeft gelukkig vaak wel mogelijkheden voor u. U kunt online een premie berekenen voor de maatschappij De Vereende. Dit is een maatschappij met een ruimer acceptatiebeleid. Deze maatschappij rekent wel een hogere premie en heeft als voorwaarde dat u de eerste 3 maanden vooruit betaald, vaak inclusief een waarborgsom.

Lees ook:

Wanneer ben je te oud voor een autoverzekering?

Wat is een artikel 34 verklaring?

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren aantonen?

Wanneer ben ik verplicht om mijn auto te verzekeren?

Bestel auto verzekeren zonder rijbewijs

Klanten over een autoverzekering

logo klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 225 reviews
Chris
Goed
Aart Roelofs
Prima geholpen en lekker snel
Annelies
Snelle service en aardige medewerkers.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!