Exportkenteken

Auto’s die u naar het buitenland wilt exporteren dient u aan te melden bij de RDW. Bij de aanmelding kunt u doorgeven of u nog met de auto gebruik wilt maken van de openbare weg of dat u de auto op een trailer naar het buitenland vervoert. Indien u gebruik wilt maken van de openbare weg in Nederland heeft u een uitvoerkenteken nodig, ook wel exportkenteken. Het exportkenteken wordt direct afgegeven door de RDW als u de uitvoer aanmeldt bij een RDW-keuringsstation of bij de RDW-klantenservicebalie in Zoetermeer of Veendam. U ontvangt alleen een exportkenteken wanneer de auto APK goedgekeurd is. Ook dient u ervoor te zorgen dat wanneer u met de auto rijdend over de weg het land verlaat deze verzekerd is. Het exportkenteken is een witte plaat met zwarte letters en is veertien dagen geldig.

Transitokenteken

Wilt u een auto uitvoeren die niet beschikt over een geldig Nederlands kenteken of een auto die geen kenteken heeft dan dient u een transitokenteken aan te vragen. U kunt dit kentekenbewijs aanvragen bij een RDW-keuringsstation of bij de RDW-klantenservicebalies in Zoetermeer en Veendam. Om in aanmerking te komen voor het transitokenteken moet de auto aan een aantal eisen voldoen. Er zal een identiteitsonderzoek worden gedaan van de auto en er zal een technisch onderzoek plaatsvinden. De auto moet in Nederland staan en de aanvrager moet zich kunnen legitimeren en een of twee kentekenplaten laten maken. De kosten van een transitokenteken zijn afhankelijk van het type voertuig en de aanwezigheid van buitenlandse APK-documenten. Het transitokenteken voldoet aan alle internationale regels en is wereldwijd geldig. Met het transitokenteken kan de doorvoer door heel Europa en daarbuiten worden geregeld. Daarnaast is het mogelijk om het kenteken op naam van een buitenlands persoon te zetten. Het transitokenteken is veertien dagen geldig.

Exportkenteken verzekeren

Wanneer u met het voertuig en een exportkenteken de auto via de openbare weg gaat exporteren heeft u een geldige autoverzekering met minimaal een dekking tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA-dekking) nodig. Bij de meeste maatschappijen is het niet mogelijk om op basis van een exportkenteken een WA-autoverzekering af te sluiten. Diks verzekeringen heeft speciaal voor een exportkenteken een 15-daagse WA-dekking zodat u met een geldige autoverzekering de weg op kan om de auto te exporteren.