Mag ik met een rechtsbijstandverzekering zelf een advocaat kiezen?

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan bent u altijd verzekerd van hulp op het moment dat u in een juridisch conflict terecht komt. Uw verzekeraar helpt u bijvoorbeeld bij het inschakelen van een advocaat. Maar mag u met een rechtsbijstandverzekering ook zelf een advocaat kiezen, of wordt deze voor u gekozen?

Toestemming vragen

Tijdens een juridische procedure heeft u altijd recht op een eigen advocaat. Dat kan uw verzekeraar u nooit ontzeggen. U moet wel altijd even toestemming vragen aan uw verzekeraar. Dit is echter maar een formaliteit, omdat een verzekeraar u het recht op een eigen advocaat niet mag weigeren als u een rechtsbijstandverzekering heeft.

Advocaatkosten en vergoeding

Elke verzekeraar heeft in de polisvoorwaarden een maximumbedrag voor externe kosten opgenomen. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars daalt de vergoeding voor externe kosten echter, als het niet-noodzakelijke kosten zijn. Op het moment dat u zelf een advocaat kiest, terwijl uw verzekeraar er een beschikbaar stelt, zien ze dit dus als niet strikt noodzakelijke kosten. Wanneer u een eigen advocaat kiest, is dit voor uw verzekeraar duurder dan wanneer ene eigen advocaat de zaak behandelt. Daarom worden er bij het inschakelen van een eigen advocaat minder kosten vergoedt. Dit is overigens niet bij elke verzekeraar zo, bij sommigen blijft het bedrag hetzelfde. Kijk daarom altijd even in de voorwaarden van uw rechtsbijstandverzekering tot welk bedrag een eigen advocaat wordt vergoed.

Bereken direct de premie van een rechtsbijstandverzekering!