Wat is het verschil tussen Risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid?

Bij het bepalen van de aansprakelijke van een schade wordt er onder andere gekeken of er sprake is van risico- of schuldaansprakelijkheid. Maar wat is het verschil tussen die 2 begrippen? En wat betekent dit concreet voor u?

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken direct de premie!

Voorbeelden waaruit blijkt dat het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is:

Risicoaansprakelijkheid als ouders
Als ouder bent u aansprakelijk voor schade die uw kinderen veroorzaken, tot een bepaalde leeftijd van de kinderen. Dit is vastgelegd in de wet. Stel, uw kind van 5 jaar gaat bij een vriendje spelen en beschadigd daar een duur schilderij. Als ouder van uw kind kunt u voor deze schade aansprakelijk gesteld worden, ook al heeft u zelf het schilderij niet beschadigd. U kunt zich voorstellen dat de hoogte van deze schade flink op kan lopen.

Risicoaansprakelijkheid als woning-eigenaar
Stel dat er een dakpan van uw huis waait, waardoor de glazen serre van de buurman beschadigd raakt. Als eigenaar van het huis kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden, ondanks dat u niet zelf de dakpan gegooid heeft.

Dekt een wa-verzekering beide vormen van aansprakelijkheid?

In de meeste gevallen zijn zowel schuld- als risicoaansprakelijkheid gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering. Het is uiteraard wel belangrijk dat u de goede dekking kiest, namelijk gezinsdekking wanneer u een gezin heeft en niet de dekking voor alleenstaanden.

Wat is schuldaansprakelijkheid?

Schuldaansprakelijkheid is een vorm van aansprakelijkheid (er wordt u iets aangerekend), waarbij u zelf schuld heeft en u iets te verwijten valt. Dit kan zijn doordat u letterlijk iets doet, of juist doordat u iets nalaat.

Voorbeelden waaruit blijkt dat afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is:

Omstoten van een antieke vaas

Stel, u bent op visite bij uw tante. Op een pilaar heeft ze een antieke vaas staan, een erfstuk van de familie. In uw enthousiasme zwaait u met uw armen en gooit u de vaas van de pilaar. Naast dat uw tante ontroostbaar is, is dit ook een schade van een aantal duizenden euro’s.

Struikelen en auto bekrassen
U heeft nieuwe pumps gekocht met een mooie hoge hak. U draagt ze voor het eerst, maar het regent erg hard vandaag. Opeens struikelt u en uw paraplu maakt krassen op een geparkeerde auto. De zijkant van de auto in kwestie moet volledig worden overgespoten om de schade te herstellen.

Bereken direct de premie voor uw aansprakelijkheidsverzekering