800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Camper caravan voor deur bomen
Home Blog camper Hoe lang mag een caravan of camper voor de deur staan?

Hoe lang mag een caravan of camper voor de deur staan?

28 mrt 2022
4 min leestijd

Het kampeerseizoen is in aantocht! Dat betekent dat de campers en caravans weer uit de stalling gehaald worden en worden klaargemaakt voor de komende vakantieperiode. Voordat je op vakantie gaat, moet je natuurlijk wel het een en ander voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van jouw camper of caravan, het uitvoeren van reparaties en natuurlijk alles inpakken. Daarom is het handig als het voertuig een tijd bij je voor de deur kan staan. Maar hoe lang mag een camper of caravan eigenlijk op straat geparkeerd staan?

Camperverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Caravan en camper niet langer dan 3 dagen voor de deur

In de meeste gemeenten mag jouw caravan of camper maximaal 3 achtereenvolgende dagen op een openbare plek geparkeerd staan. Deze regeling is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een gemeente. De regeling geldt niet alleen voor caravans en campers, maar ook voor vouwwagens en aanhangers. Campers en caravans die langer zijn dan 6 meter en breder dan 2,40 mogen in sommige gemeenten zelfs helemaal niet binnen de bebouwde kom staan. In de meeste gemeentes geldt deze regel, maar het precieze aantal dagen kan per gemeente verschillen. Welke regels er precies in jouw woonplaats gelden vind je in de APV van jouw gemeente.

Eigen oprit of eigen parkeerplaats

Ook wanneer je het voertuig op een eigen oprit of eigen parkeerplaats zet gelden er regels. De camper of caravan kan bijvoorbeeld nog vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, terwijl dit niet in elke gemeente mag. De regels kunnen per gemeente verschillen, dus vraag dit altijd even na bij jouw eigen gemeente.

Het maximale aantal van 3 dagen is er met een reden. Als een camper of caravan langer geparkeerd staat, zou er een gebrek aan parkeerplaatsen kunnen ontstaan. Daarnaast kan het zijn dat het uitzicht op de openbare weg beperkt wordt. Soms probeert men de regel te omzeilen door het voertuig na drie dagen een stukje te verplaatsen. Helaas ben je dan nog steeds in overtreding. De gedachte achter de regeling is dan gemeentes niet willen dat grote voertuigen zoals een caravan en camper voor langere tijd op de openbare weg staan, omdat ze hiermee namelijk het straatbeeld verstoren. Daarom vervangen veel gemeentes het woord ‘parkeren’ door ‘te plaatsen’ of ‘te hebben’. Heb je meer tijd nodig om jouw camper of caravan klaar te maken? Dan kun je bij de gemeente wel een ontheffing aanvragen.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Caravan of camper voor de deur laten staan: hoe hoog is de boete?

Als je de regel van drie dagen overschrijft, krijg je niet direct een boete van de gemeente. Zij zullen je eerst een waarschuwing geven. Vervolgens kun je de camper of caravan verplaatsen naar de stalling of opslagplaats, of je kunt er mee op reis gaan natuurlijk. Wanneer je de waarschuwing naast je neerlegt, kun je een boete krijgen van 90 euro.  Als je het voertuig niet verplaatst, loop je kans dat jouw voertuig weg wordt gesleept. De kosten van het wegslepen van de camper of caravan en de wegsleepdienst worden dan bij jou in rekening gebracht.

Bereken direct de premie van jouw camperverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op