800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is het Roy Data systeem?

Het Roy Data systeem bestaat sinds 1 september 2007. Vroeger werd de royementsverklaring gebruikt om schadevrije jaren aan te tonen. Tegenwoordig wordt er echter gebruik gemaakt van een digitaal systeem waarin uw schadevrije jaren geregistreerd worden. Als u vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, raadpleegt uw nieuwe verzekeraar Roy Data om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft. Zo kunnen ze de juiste premiekorting toekennen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

roy data systeem

Hoe werkt het Roy Data systeem?

Gedurende de looptijd zitten uw opgebouwde schadevrije jaren vast in de autoverzekering. Na het beëindigen van uw autoverzekering zet de verzekeraar uw schadevrije jaren in het Roy Data systeem. Als u een nieuwe verzekering afsluit, kan uw nieuwe verzekeraar de schadevrije jaren claimen en toevoegen aan uw polis. Bovendien hoeft u bij het wisselen van verzekeraar geen papieren royementsverklaring door te sturen naar uw nieuwe verzekeraar. Dit was wel het geval tot 1 september 2007. Papieren verklaringen raken echter makkelijker kwijt, waardoor niet altijd kon worden vastgesteld hoeveel schadevrije jaren iemand had opgebouwd.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Roy Data systeem niet altijd actueel

Hou er wel rekening mee dat de gegevens in het Roy Data systeem niet altijd actueel zijn. Schadevrije jaren worden namelijk pas geregistreerd bij het beëindigen van een verzekering. De data wordt dus bijgewerkt, zodra de verzekering wordt stopgezet. Als u nog een autoverzekering heeft lopen, zijn deze schadevrije jaren nog niet geregistreerd in Roy Data. Het kan dus zo zijn dat u ondertussen meer schadevrije jaren heeft opgebouwd. Heeft u al schade geclaimd bij uw nieuwe autoverzekering? Dat moet u schadevrije jaren inleveren en valt u dus terug op de bonus malus ladder.

Hoe lang staan mijn gegevens in het Roy Data systeem?

Schadevrije jaren zijn helaas niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van uw autoverzekering zijn uw schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Dit verschilt wel per verzekeraar. Bij een enkele verzekeraar is dit maar 2 jaar, maar bij de ander weer 4 of zelf 5 jaar. Controleer daarom altijd bij het afsluiten van uw autoverzekering hoelang schadevrije jaren bij uw verzekeraar geldig zijn. Zo weet u hoelang uw schadevrije jaren in het Roy Data systeem blijven staan.

Wat moet ik doen als mijn gegevens in het systeem niet kloppen?

U kunt uw gegevens in het Roy Data systeem opvragen op de website van Stichting EPS. Daar vindt u het inzagerecht formulier. Dit vult u in en stuurt u, samen met een kopie van uw legitimatiebewijs, digitaal op. Na het versturen van het formulier kan het wel even duren voordat u uw schadevrije jaren doorkrijgt. Dit duurt in de meeste gevallen maximaal 28 dagen.

Soms komt het voor dat de gegevens niet kloppen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de verzekeraar het verkeerde aantal schadevrije jaren heeft geregistreerd. Als u een fout vermoedt, kunt u contact opnemen met de desbetreffende verzekeraar. Het heeft geen zin om hiervoor contact op te nemen met Stichting EPS. Stichting EPS kan en mag namelijk geen schadevrije jaren aanpassen.

Sluit direct een autoverzekering af!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op