800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe zit het met de verzekering bij het uitlenen van een auto?

Een auto uitlenen doe je vaak niet zomaar. Dat komt doordat een schade grote gevolgen kan hebben voor je portemonnee. Een schade aangericht door een ander kan je wel tienduizenden euro’s kosten. Besef je goed dat diegene die jouw auto leent de auto niet goed kent, dus is er een grotere kans op schade.

Bij het verzekeren van een auto moet je opgeven wie de regelmatige bestuurder is. Dat wil nog niet zeggen dat anderen niet in de auto mogen rijden. Het uitlenen van je auto neemt wel risico’s met zich mee en niet alleen voor je autoverzekering.

Auto uitlenen: hoe is je auto verzekerd?

Voordat je jouw auto uitleent moet je nadenken over de risico’s. Hierbij speelt een grote rol hoe de auto verzekerd is. De grootste risico’s loop je als je auto WA of WA beperkt casco verzekerd is. Als de lener een aanrijding veroorzaakt, krijg je bij deze verzekeringsvormen niet je eigen schade uitgekeerd. Deze moet je dus zelf bekostigen. Je kunt proberen om de schade te verhalen op diegene die jouw auto geleend heeft, maar hoe lastig zal het zijn om een schade van honderden of zelfs duizenden euro’s te verhalen? Overigens moet diegene dan de schade ook moedwillig hebben toegebracht wil je de schade kunnen verhalen. Dit zal dus in de praktijk lastig zijn.

Auto uitlenen verzekering

Schadevrije jaren verliezen door het uitlenen van je auto

De opgebouwde schadevrije jaren zijn aan de verzekerde auto gekoppeld. Als er met de auto schade wordt veroorzaakt, gaat dat ten koste van de opgebouwde jaren. Dit gaat ook op als iemand anders de bestuurder van de auto was tijdens het ongeval. Door de veroorzaakte schade tijdens het uitlenen kan de premie van jouw autoverzekering ook nog stijgen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Is je auto verzekerd als je hem uitleent?

Bij het afsluiten van een autoverzekering geeft u het kenteken van uw auto op. Een autoverzekering sluit je namelijk af op het kenteken van een auto, en niet op een persoon. Ook als u uw auto uitleent aan een familielid of een vriend, is hij of zij verzekerd, mits ze met uw toestemming in de auto rijden én in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.  Veroorzaken zij schade terwijl ze in uw auto rijden? Dan is het wel de vraag of de schade vergoed wordt door de verzekeraar. Dit hangt af van de dekking van uw autoverzekering. Hou hier dus altijd rekening mee voordat u uw auto uitleent.

Op meerdere manieren kan een schade jou geld kosten

De schade aan jouw auto kan een probleem vormen. Ten eerste kost een met jouw auto veroorzaakte schuldschade jou schadevrije jaren. Over meerdere jaren gerekend kan dit ook een kostenpost zijn van vele honderden euro’s. Je krijgt eventueel ook nog te maken met een eigen risico. Dit is een deel van de schade die de verzekeraar niet uitkeert. Aanvullend kan er ook nog een aanvullend eigen risico verschuldigd zijn als de bestuurder van de auto onder de categorie jonge bestuurders valt.

Je auto toch maar niet uitlenen

De boormachine uitlenen aan de buurman loop je niet veel risico’s mee. Een auto uitlenen is een geheel ander verhaal. Naast de verzekeringskwesties moet je er ook nog rekening mee houden dat jij verantwoordelijk bent voor de gedragingen van de bestuurder van jouw auto. Je staat bijvoorbeeld voor de boetes, ook als je niet zelf de bestuurder was. Deze risico loop je ook wanneer je jouw auto gaat verhuren via verschillende verhuursites. Lees hier alles over de risico’s bij het verhuren van je auto.

Je kunt vooraf goede afspraken maken over het uitlenen, maar het is de vraag of dat wel zin heeft. Kun je afspreken dat de lener de reparatiekosten gaat vergoeden bij een ongeval? Zijn de afspraken ook werkelijk uitvoerbaar als de lasten in de duizenden euro’s lopen? Vaak niet!

Kortom, pas op met het uitlenen van je auto. Bij schade kan er een financieel probleem ontstaan.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op