800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Stappenplan: Auto importeren uit Duitsland

Duitsland is de laatste jaren verreweg het populairste land geworden voor het importeren van een auto. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste is er in Duitsland vaak een groter aanbod aan auto’s, die bovendien beter onderhouden en voller uitgevoerd zijn. Zo vind je in Duitsland misschien een auto die je in Nederland niet kunt kopen. Daarnaast zijn Duitse auto’s vaak een stuk voordeliger in aanschaf dan Nederlandse auto’s. Er moet natuurlijk wel rekening gehouden met de kosten die komen kijken bij het importeren van een auto, Ben je van plan een auto te importeren uit Duitsland? Op Alpina.nl hebben we een handig stappenplan voor je samengesteld!

auto importeren duitsland

Stap 1: Een auto aanschaffen in Duitsland

De eerste stap is natuurlijk de aanschaf van de auto. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een import auto op een aantal zaken te letten. Eigenlijk zijn dit dezelfde zaken waar je op zou letten als je in Nederland een auto zou kopen. Kijk bijvoorbeeld altijd goed naar de technische staat van het voertuig en de onderhoudshistorie. Vraag ook altijd naar de autopapieren en het onderhoudsboekje. Zo kom je straks in Nederland niet voor vervelende verassingen te staan.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Stap 2: Auto transporteren van Duitsland naar Nederland

Nadat je de auto in Duitsland hebt aangeschaft, moet je deze naar Nederland transporteren. Dat kan op twee verschillende manieren:

Auto zelf rijden

Kies je ervoor om de auto zelf naar Nederland te rijden? Dan moet je wel een geldige WA-verzekering hebben voor de auto. Bij de meeste verzekeraars kun je echter geen WA-verzekering afsluiten voor een auto met een buitenlands kenteken. Je kunt wel een tijdelijk kenteken aanvragen voor het importeren van een auto.

Autoambulance

Een andere manier van transporteren is met een autoambulance. Zo hoef je geen WA-verzekering af te sluiten en niet zelf te rijden. Minder gedoe, maar misschien ook minder leuk. Veel mensen kiezen ervoor om de auto zelf naar Nederland te rijden, omdat ze graag zo snel mogelijk in hun nieuwe auto willen rijden.

Stap 3: Auto laten keuren door de RDW

Een auto uit het buitenland krijgt niet zomaar een Nederlands kenteken. Het voertuig moet eerst gekeurd worden door de RDW, om te zien of  hij aan alle eisen op het gebied van milieu en veiligheid voldoet. Je moet de auto daarom laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Tijdens het onderzoek controleert de keurmeester of het voertuig in Nederland kan worden toegelaten op de weg. Tevens stelt de keurmeester de gegevens vast voor de aangifte van de BPM.

Stap 4: BPM aangifte doen

De volgende stap is het doen van BPM aangifte. BPM is de belasting die je betaalt voor een personenauto, bestelauto of motor. De Belastingdienst berekent de BPM voor een personenauto aan de hand van de CO2 -uitstoot. Als je in Nederland een nieuwe auto koopt, doet de importeur BPM aangifte voor je. Als je een auto uit Duitsland importeert, moet je echter zelf BPM aangifte doen. Je kunt pas BPM aangifte doen als de auto is gekeurd bij een RDW-keuringsstation.

Stap 5: Kentekenplaten monteren

Pas als je BPM aangifte hebt gedaan en de BPM is betaald, krijg je een Nederlands kenteken van de RDW. Ook krijg je de bijbehorende kentekencard op jouw naam. Je hoeft dan alleen nog maar de kentekenplaten te monteren en je mag met je geïmporteerde auto de Nederlandse openbare weg op!

Autoverzekering afsluiten? Kijk eens op Alpina.nl!

Zodra je import auto uit Duitsland klaar is om de Nederlandse wegen op te gaan, heb je wel een autoverzekering nodig. Na al dat geregel omtrent het importeren wil je natuurlijk makkelijk en snel een autoverzekering afsluiten. Daar kunnen we je bij helpen! Op Alpina.nl kun je eenvoudig aanbieders met elkaar vergelijken, om zo de beste autoverzekering te vinden. Heb je nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op!

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op