800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Uitvaartverzekering geld-opnemen-strafbaar-overlijden

Is geld opnemen na overlijden strafbaar?

Als een dierbare overlijdt moet er veel worden geregeld. Van uitvaart tot diverse administratieve zaken. Met een uitvaartverzekering voorkom je dat de nabestaanden voor de kosten moeten opdraaien. Zo hoeven uw nabestaanden de uitvaart niet voor te schieten bijvoorbeeld. Uw nabestaanden kunnen namelijk niet bij uw spaargeld, omdat bank- en spaarrekeningen van de overledene geblokkeerd worden. Op deze pagina leggen we u uit wat er gebeurt er met de bank tegoeden als een dierbare overlijdt. U zult er misschien niet bij stilstaan, maar het is belangrijk te weten wat u wel en niet mag doen met de bankrekening. Wist u dat zomaar geld opnemen na overlijden strafbaar is?

Bankzaken: wat moet er geregeld worden na overlijden

Na overlijden van een dierbare moeten er veel administratieve zaken worden geregeld. Zo moeten er ook een aantal bankzaken geregeld worden na overlijden. Let er op dat u niet zomaar geld van de bankrekening opneemt, zonder dit met de bank eerst te regelen. U bent namelijk strafbaar als u na het overlijden van een dierbare geld opneemt.

Om bankzaken te regelen heeft u de volgende documenten nodig:

  • Kopie van uw eigen identiteitsbewijs
  • Een verklaring van het centraal testamentenregister (CTR). Dit kunt u gratis aanvragen bij de bank of via de notaris
  • Een vrijwaringsformulier, hierin staat dat u de bank van claims van eventuele andere erfgenamen ‘vrijwaart’
  • De akte van overlijden
  • Een verklaring van erfrecht waarin staat wie de erfgenamen zijn*

*Deze heeft u niet nodig indien:

  • er geen testament is én
  • er een langstlevende partner (echtgenoot of geregistreerde partner) is én
  • het saldo op de bankrekening niet hoger is dan €100.000

Hoe werkt het met een en/of rekening?

Als de bankrekening op naam van één persoon staat dan zal de rekening in de meeste gevallen na overlijden meteen worden geblokkeerd. Alle (automatische) bankzaken worden dan onmiddellijk stopgezet. Er kunnen wel uitzonderingen zijn op deze regel. Er zijn een aantal banken die niet direct stoppen met het uitvoeren van de automatische incasso’s.

Bij een gezamenlijke rekening, zoals een en/of-rekening, heb je als mederekeninghouder wel toegang tot de rekening na het overlijden van de ander. Het kan gebeuren dat de erfgenamen hiertegen bezwaar maken. De bank kan dan de rekening blokkeren. De erfgenamen moeten dan eerst toestemming geven voor gebruik. Periodieke betalingen en automatische incasso’s, lopen meestal gewoon door.

Indien de mederekeninghouder komt te overlijden dan is het voor de overgebleven rekeninghouder bij de meeste banken mogelijk om de rekening op zijn of haar naam te zetten.

En/of rekening met uw kinderen

Als u een gezamenlijke rekening opent met één van uw kinderen wil dit niet altijd zeggen dat dit kind de bankzaken kan blijven regelen na uw overlijden. De bank kan besluiten de rekening te blokkeren. Hiertoe kunnen zij overgaan als het saldo hoger is dan een bepaald bedrag. De bank kan ook tot deze maatregel overgaan als andere kinderen bezwaar maken dat hun broer of zus geld kan opnemen uit de nalatenschap.

Verzekeringen bij overlijden

Naast bankzaken, moeten er vaak nog andere instanties worden ingelicht zoals verzekeraars. Ga na welke verzekeringen uw dierbare had lopen en pas deze zo nodig aan bij. Zijn er verzekeringen die via Alpina lopen? Wij kunnen deze gegevens voor u aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan:

Checklist; wat moet er geregeld worden bij een overlijden?

Naast de administratieve zaken zijn er nog veel meer dingen die geregeld moeten worden bij een overlijden. Lees hier meer over wat er geregeld moet worden bij een overlijden.

 

Wilt u een afspraak voor advies op maat?

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op