800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kan ik schadevrije jaren opbouwen?

Er bestaan veel verwarringen over schadevrije jaren, en dat is niet zo vreemd. Het is toch eigenlijk raar dat u 15 jaar geen schade heeft aangericht met uw motorrijtuig, maar u heeft bijvoorbeeld maar 5 schadevrije jaren opgebouwd. Hoe zit dat eigenlijk?

Wie schadevrij rijdt, krijgt korting op de verzekering voor motorrijtuigen. Dit is bij de autoverzekering zo, maar bijvoorbeeld ook bij de motorverzekering en de oldtimerverzekering. Maar verzekeraars kijken niet naar het feit of u ooit al schades heeft veroorzaakt. Ze zijn juist geïnteresseerd naar aantoonbare, in een polis opgebouwde, schadevrije jaren.

schadevrij rijden

Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

U bouwt alleen schadevrije jaren op als u een auto op uw naam verzekerd heeft. Schadevrij rijden in de auto van de buurman geeft u dus geen recht op schadevrije jaren. Ook als u aantoonbaar regelmatig heeft gereden en geen schades heeft aangericht, heeft u nog steeds geen recht op extra korting. U begint bijvoorbeeld met nul schadevrije jaren en u koopt een auto die u op uw naam verzekert. Gedurende twee jaar claimt u niet op de verzekering. Na twee jaar wordt de verzekering weer beëindigd. U heeft dan twee schadevrije jaren opgebouwd. Ook als u niet of nauwelijks in de verzekerde auto heeft gereden.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wie bouwt schadevrije jaren op?

Alleen de verzekeringsnemer bouwt schadevrije jaren op. U bouwt dus alleen schadevrije jaren op als er een autoverzekering op uw naam staat. Een partner of kind van de verzekerde bouwt geen schadevrije jaren op, ook niet als zij evenveel of zelf meer in de auto rijden als de verzekeringsnemer. Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Dat betekent dat u ze ook niet zomaar kunt overzetten op naam van een andere persoon. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld bij overlijden.

Zonder eigen auto

In principe bouwt u dus alleen schadevrije jaren op, indien u een autoverzekering op uw naam heeft afgesloten en met die auto schadevrij rijdt. Als u samen met uw partner een auto heeft die niet op uw naam staat, komen de opgebouwde schadevrije jaren op naam van uw partner. In dat geval is het belangrijk dat u als regelmatige bestuurder wel op de verzekeringspolis staat. Uw partner kan dan (een deel van) de schadevrije jaren overdragen aan u, door middel van een afstandsverklaring. Hier is wel toestemming voor nodig van uw partner. Ook is dit niet mogelijk als u zelf nooit op de polis heeft gestaan als regelmatige bestuurder.

Verzekering op naam ouders

Jongeren tot 24 jaar hebben moeite om een betaalbare autoverzekering te vinden. U zou als ouder een aantal schadevrije jaren willen overdragen op uw zoon of dochter. Schadevrije jaren overdragen is maar in een beperkt aantal gevallen mogelijk. De verzekeringnemer kan de jaren overdragen aan iemand die op de polis staat aangetekend als één van de regelmatige bestuurders. In dat geval heeft de andere persoon ook daadwerkelijk bijgedragen aan het opbouwen van de schadevrije jaren. Een zoon of dochter een aantal jaar schenken is dus alleen mogelijk als ze op de polis staan als regelmatige bestuurder.

Lease auto

Met een schadevrij verleden in een leaseauto kunt u recht hebben op extra schadevrije jaren. Dit toont u aan met een zogenaamde leaseverklaring. Deze verklaring geeft de leasemaatschappij af bij het beëindigen van de leaseovereenkomst. Hoeveel schadevrije jaren u krijgt voor het schadevrij rijden is ter beoordeling aan de verzekeraar. Het aantal kan verschillen per verzekeraar.

Regelmatige bestuurder

De premie van een autoverzekering wordt bepaald aan de hand van de kenmerken van uw auto en op basis van de gegevens van de verzekeringnemer en regelmatige bestuurder(s). Meestal wordt er uitgegaan van de leeftijd van de jongste bestuurder. Jongeren betalen een hogere premie, omdat zij vaker schade rijden dan andere bestuurders. Toch is het belangrijk dat u de juiste informatie doorgeeft aan de verzekeringsmaatschappij. Wees dus eerlijk over de regelmatige bestuurders van uw auto.

Kan ik opgebouwde schadevrije jaren verliezen?

Met moeite opgebouwde schadevrije jaren kunt u ook weer verliezen door ze niet te gebruiken. Na het beëindigen van een motorrijtuigenverzekering ontvangt u van de verzekeraar een opgave van de opgebouwde jaren. Deze kunt u gebruiken bij het afsluiten van een nieuwe verzekering. Wat als u geen nieuwe motorrijtuigenverzekering afsluit? Schadevrije jaren die niet meer aan een verzekering gekoppeld zijn, waren in het verleden maar één jaar geldig. Dat werd gezien als een onredelijk korte periode. Bij de meeste verzekeraars zijn daarom de, niet aan een verzekering gekoppelde, schadevrije jaren nu drie jaar geldig. Worden ze binnen deze drie jaar niet gekoppeld aan een verzekering dan vervallen de schadevrije jaren.

Kan ik 5 jaar aan opgebouwde schadevrije jaren verliezen door schade?

Tijdens een lopende autoverzekering zullen uw schadevrije jaren niet zomaar vervallen. Wat wel kan gebeuren is dat u schadevrije jaren verliest. Door te claimen op uw autoverzekering, verliest u schadevrije jaren. Eén schade kan u vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verliest u opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op