800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Bouw je schadevrije jaren op met een leaseauto?

Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor private lease. Door middel van private lease een nieuwe auto rijden zonder zelf een autoverzekering af te hoeven sluiten, klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Je betaalt geen onderhoudskosten, afschrijving, wegenbelasting en verzekeringspremie. Dat betekent echter niet dat je met private lease goedkoop uit bent. Wat gebeurt er met je opgebouwde schadevrije jaren en bouw je ook schadevrije jaren op tijdens de leaseperiode?

schadevrije-jaren-leaseauto

Schadevrije jaren en private lease hoe zit dat precies?

Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil. Door schadevrij te rijden, kun je bij de meeste verzekeraars een korting van 70 tot 80 procent opbouwen. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op jouw autoverzekering geeft je recht op één schadevrij jaar. Wanneer je schade claimt, verlies je schadevrije jaren. In principe is degene op wiens naam de autoverzekering staat de eigenaar van de schadevrije jaren.

Bij private lease, of wanneer je in een auto van de zaak rijdt, hoef je zelf geen autoverzekering af te sluiten. Toch kan het je voordeel opleveren om de opgebouwde schadevrije jaren in te brengen. Veel leasemaatschappijen rekenen namelijk een opslag op het standaardtarief als je geen of maar een paar schadevrije jaren hebt. Bekijk van tevoren goed wat leasemaatschappijen nodig hebben om het aantal schadevrije jaren aan te kunnen tonen.

Met private lease bouw je officieel geen schadevrije jaren op. Na afloop van de leaseperiode kun je bij het leasebedrijf een verklaring opvragen waaruit blijkt dat je schadevrij hebt gereden tijdens de leaseperiode.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.

Schadevrije jaren leaseverklaring nodig?

Leasemaatschappijen kunnen na het inleveren van de auto een zogenaamde leaseverklaring afgeven. Hierin staat hoeveel jaar er met de auto is gereden en hoeveel schades er veroorzaakt zijn. Bij leaseauto’s is het gebruikelijk om alle schades, ook de kleine schades, te claimen. Hierdoor valt de leaseverklaring voor een leaserijder vaak niet goed uit. Er vindt bij leasen geen overdracht van schadevrije jaren plaats, maar de leaseverklaring kan wel gebruikt worden om schadevrij rijden aan te tonen. Dit is van belang als je na deze periode opnieuw een auto wilt gaan leasen of als je zelf weer een auto wilt gaan verzekeren.

Tellen schadevrije jaren van een leaseauto mee?

Op dit moment gaan verzekeraars nog wisselend om met schadevrije jaren die zijn opgebouwd tijdens een leaseperiode. Aan de hand van een leaseverklaring keert de ene verzekeraar schadevrije jaren toe, en de ander slechts een premiekorting. Dat is ongunstig voor je als klant, want de premiekorting raak je kwijt als je overstapt van verzekeraar. Per 1-1-2022 komt hier echter een eenduidig beleid in. Met een leaseverklaring kun je dan zuivere schadevrije jaren laten opvoeren in Roy Data. Zo kun je jouw schadevrije jaren meenemen als je een eigen autoverzekering afsluit.

Wat zijn de aandachtspunten bij private lease?

Bedenk voordat je een auto gaat leasen goed of private lease voor jou een optie is. Houd hierbij rekening met de nadelen. Bij het aangaan van een leasecontract moet je er vanuit gaan dat het tussentijds beëindigen van het contract je veel geld zal kosten. De boetebedragen kunnen hoog oplopen. Daarnaast wordt er meestal geadverteerd met vanaf-prijzen die zeer aantrekkelijk zijn, maar als je de auto gaat aanpassen aan jouw wensen, zal het bedrag dat je maandelijks betaalt stijgen. Je mag vaak maar een bepaald aantal kilometer met de auto rijden, als je daar overheen gaat, zal het maandelijkse bedrag aangepast worden of je betaalt extra kosten per kilometer.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen graag! Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Hoe vraag ik de schadevrije jaren op bij een lease auto?

Als je in een leaseauto rijdt, bouw je zelf officieel geen schadevrije jaren op. Wel kun je deze schadevrije jaren na afloop opvragen bij de leasemaatschappij. Je krijgt van de leasemaatschappij dan een leaseverklaring. In een leaseverklaring staat hoelang je in de auto hebt gereden en hoeveel schades er zijn geweest. Hou er wel rekening mee dat het bij een leaseauto gebruikelijk is om alle schades, dus ook de kleinere, te claimen. Hierdoor kan een leaseverklaring soms ongunstig uitvallen.

Kan ik mijn schadevrije jaren van een lease auto meenemen?

Vanaf 1-1-2022 is het mogelijk om schadevrije jaren van een leaseauto altijd mee te nemen. Hiervoor gingen verzekeraars nog wisselend met een leaseverklaring om. Sommige verzekeraars kenden aan de hand van een leaseverklaring al wel schadevrije jaren toe. Sommige gaven echter alleen een premiekorting. Deze verloor je dan als je naar een andere verzekeraar overstapte. Vanaf 1 januari geldt er een eenduidig beleid en gaan alle verzekeraars dus hetzelfde om met een leaseverklaring. De wijziging geld voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

Heb ik een verklaring nodig voor schadevrije jaren bij een leaseauto?

Een verklaring waarmee de schadevrije jaren na een leaseauto kunt aantonen noemen we ook wel een leaseverklaring. Met een leaseverklaring toon je aan dat je schadevrij hebt gereden in de leaseauto. Ook staat er op vermeld hoelang je precies in de auto hebt gereden. Je vraagt de leaseverklaring aan via de leasemaatschappij. Met deze leaseverklaring kun je vervolgens naar een nieuwe verzekeraar toe. Zonder schadevrije jaren krijg je minder premiekorting en betaal je dus meer verzekeringspremie.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op