Waarom nog steeds papieren rompslomp schadevrije jaren scooter?

Daar waar de schadevrije jaren van de autoverzekering inmiddels moeiteloos door verzekeraars kunnen worden ingezien en overgenomen dankzij het Roy-Data systeem; ofwel de landelijke elektronische database voor schadevrije jaren, loopt het systeem voor scooters helaas nog steeds behoorlijk achter.

Roy-Data

Schadevrije jaren worden per verzekeringspolis opgebouwd vanaf het moment dat de auto op naam staat en verzekerd is. Deze schadevrije jaren zijn na het beëindigen van de polis overdraagbaar op een nieuwe polis elders. Dit is al decennia het geval, maar gelukkig is hiertoe in september 2007 het nieuwe royementsverklaringensysteem voor motorrijtuigenverzekeraars; Roy-Data, ingevoerd. Waar de verzekerde voorheen bij het beëindigen van de polis eenmalig een papieren royementsverklaring ontving, met daarop het aantal opgebouwde schadevrije jaren, worden de schadevrije jaren nu na het royement door de betreffende verzekeraar geregistreerd in Roy-Data, zodat de nieuwe verzekeraar eenvoudig de opgebouwde schadevrije jaren kan controleren en overnemen.

Scooterverzekering in stenen tijdperk

Wonderlijk is dan wel dat de schadevrije jaren die bij een aantal scooterverzekeraars kunnen worden opgebouwd, nog steeds niet in het Roy-Data systeem (kunnen) worden geregistreerd. Voor wat betreft de scooterverzekering zijn verzekeraar en klant dus nog steeds afhankelijk van de ouderwetse papieren royementsverklaring met alle nadelige gevolgen -zoals hiervoor omschreven-van dien. Digitalisering van deze schadevrije jaren, die veelal ook op een autoverzekering mogen worden gebruikt nadat de scooterverzekering is geroyeerd, zou dan ook een welkome vooruitgang zijn.

onderzoek-brommers-2020

Verkoop brommers enorm toegenomen

Uit onderzoek van Diks Verzekeringen blijkt dat de verkoop van brommers in de eerste...

Lees meer
Verschil scooter, bromfiets, snorfiets

Scooter, bromfiets, snorfiets: wat is het verschil?

Scooter kenmerken Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. Scooter...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw scooterverzekering!