Hoe werkt het overschrijven van een scooter?

Heeft u uw scooter verkocht of bent u van plan uw scooter te verkopen? Dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Bij het verkopen van een scooter is het heel belangrijk om het kenteken over te laten schrijven op naam van de koper. Doet u dit niet? Dan blijft u aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een scooter, zoals een scooterverzekering. Het overschrijven van het kenteken is dus heel belangrijk bij de verkoop van een scooter. Waar moet u op letten? Wij hebben een stappenplan voor u opgesteld.

Waar kan ik een scooter overschrijven?

Wanneer u een scooter heeft gekocht, moet u als nieuwe eigenaar het kenteken op uw naam laten zetten. Dit wordt ook wel overschrijven genoemd. Bij het overschrijven ontvangt u een vrijwaringsbewijs. Zodra u in het bezit bent van een vrijwaringsbewijs bent u niet meer aansprakelijk voor de verplichtingen die u als kentekenhouder heeft.

U kunt het kenteken over laten schrijven bij een kentekenloket, een PostNL-locatie, een RDW keuringsstation of een RDW balie. Ook is het mogelijk om de scooter online over te laten schrijven. Hoe het online overschrijven van een scooter werkt en wat de voorwaarden zijn, kunt u hier lezen.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het overschrijven van het kenteken bedragen in 2019 €10,10 en in 2020 €10,40.

Stappenplan voor het overschrijven van een scooter

Het overschrijven van een scooter gaat als volgt in zijn werk:

  1. Vraag de benodigde documenten op bij de verkoper
  2. Neem deze documenten inclusief een geldig legitimatiebewijs mee naar een kentekenloket, een PostNL-locatie, een RDW keuringsstation of een RDW balie
  3. U betaalt de kosten (2019: €10,10 / 2020: €10,40)
  4. De medewerker zet het voertuig op uw naam en u ontvangt een tenaamstellingsverslag
  5. Daarnaast ontvangt u het vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs geeft u aan de verkoper, zodat hij kan aantonen dat hij niet meer verantwoordelijk is voor het voertuig.
  6. Vanaf dit moment is de koper aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een scooter.
  7. De koper is nu ook verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor de scooter.
  8. De verkoper kan de scooterverzekering opzeggen of tijdelijk stopzetten en deze weer activeren wanneer u een andere scooter heeft gekocht.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Kijk ook bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u per product de meest gestelde vragen.

Vergelijk online de premie voor een scooterverzekering