Veelgestelde vragen over een scooterverzekering

Is alle productinformatie op de website volledig of zijn er kleine lettertjes?

Op de verschillende pagina’s op onze website proberen we u zo helder mogelijk uitleg te geven over onze producten. We geven hier ook zoveel mogelijk de mitsen en maren van de producten weer. Ook hebben we per product de veelgestelde vragen voor u op een rij gezet. Hiermee proberen we u zoveel mogelijk informatie te verstrekken over de producten die wij aanbieden.

Wij werken samen met meerdere verzekeraars, die ieder hun eigen voorwaarden hanteren voor de verschillende producten. Hier kunnen behoorlijke verschillen in zitten. We willen benadrukken dat u altijd de polis dient te raadplegen, met daarop de eventuele clausules en voorwaarden. Deze zijn altijd leidend.

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Komt u er niet uit? Neem dan contact op via Chat, WhatsApp of Messenger.

Kan een ouder een scooter verzekeren voor een kind?

De hoogte van de premie voor een scooterverzekering is mede afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder. De verzekeringsmaatschappij gaat ervan uit dat oudere bestuurders meer ervaring hebben en daardoor minder snel een ongeval veroorzaken.

Premie hoger bij jonge bestuurders

Hierdoor is de premie voor een scooter hoger voor bestuurders onder de 24 jaar. Veel ouders willen deze hogere premie omzeilen door de scooterverzekering op eigen naam af te sluiten en zichzelf als regelmatige bestuurder op te geven, ook wanneer dit niet het geval is.

Dit is niet aan te raden. Ten eerste hanteren verzekeraars al een extra eigen risico wanneer blijkt dat iemand onder de 24 jaar de schade heeft veroorzaakt. Daarnaast kan de verzekeraar de schade-uitkering in geval van fraude achterhouden.

Scooter staat in de schuur. Wat nu?

Wanneer een kentekenbewijs van een scooter op naam is gezet, is men verzekeringsplichtig. U bent bij wet verplicht een scooterverzekering af te sluiten met minimaal een dekking tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA).

Het maakt daarbij niet uit of u ook daadwerkelijk gaat rijden met de scooter.

Mocht u de scooter stallen in een schuur, dan is het mogelijk het kenteken te schorsen. Hiermee vervalt de verzekeringsplicht. U mag er dan niet mee rijden op de openbare weg.

Niet geschorst? Verplicht verzekeren

Dit betekent dat zolang u het kenteken niet schorst, u verplicht bent een geldige verzekering te hebben. De lopende verzekering opschorten of beëindigen kan dan niet.

Scooterverzekering overschrijven. Kan dat?

Nee, het is niet mogelijk om uw scooterverzekering over te schrijven op iemand anders. De nieuwe eigenaar moet zelf een scooterverzekering afsluiten. Tevens kunt u uw opgebouwde schadevrije jaren niet overdragen aan iemand anders.

Is een scooter verzekerd wanneer deze is opgevoerd?

Nee. Als blijkt dat uw scooter is opgevoerd, is er geen dekking op de scooterverzekering. Schades die de maatschappij wettelijk verplicht is aan derden te betalen, kan zij dan bij u in rekening brengen. Uiteindelijk draait u dan zelf voor de schade op. Conform de wet mag de scooter niet worden opgevoerd.

De scooter is verkocht. Wat moet ik doen?

Het komt geregeld voor dat men een scooter verkoopt en het kentekenbewijs niet laat overschrijven op naam van de koper. Vaak worden alle papieren gewoon meegegeven aan de koper van het voertuig. Lees hier wat u precies moet doen bij de verkoop van een scooter.

Hoe werkt het scooter rijbewijs?

Vanaf de zestiende verjaardag mag u met een scooter rijden. Een scooter rijbewijs AM is dan wel verplicht. Zo’n scooter rijbewijs heeft u voor het leven. Maar u moet er wel eerst de benodigde examens voor behalen. Lees verder.

Schadevrije jaren van een auto- of motorverzekering meenemen. Kan dat?

Ja, dat kan. Als u uw auto- of motorverzekering beëindigt, kunt u de schadevrije jaren meenemen naar uw scooterverzekering. Andersom kan niet. Als u uw scooterverzekering beëindigt, kunt u de schadevrije jaren bij de meeste maatschappijen niet meenemen naar een autoverzekering of motorverzekering.

Is de brommer of scooter verzekerd als mijn zoon of dochter er op rijdt?

De scooterverzekering blijft van kracht wanneer uw zoon of dochter er op rijdt. Als uw kind schade maakt en niet op de polis vermeldt staat als bestuurder, geldt er wel een extra eigen risico. Deze is per maatschappij verschillend maar kan oplopen tot € 500,00. Als u uw kind opgeeft als bestuurder van de brommer geldt dit extra eigen risico niet.

Verder is het mogelijk dat de maatschappij alsnog de premie aanpast als blijkt dat uw zoon of dochter de regelmatige bestuurder is van de brommer. In dat geval dienen zij opgegeven te worden als regelmatige bestuurder.

Het is nog beter om de verzekering op naam van uw kind te zetten, zodat hij/zij zelf schadevrije jaren opbouwt. Dat kan aantrekkelijk zijn voor een latere overstap naar een auto- of motorverzekering.

Kan een scooterverzekering worden afgesloten op naam van mijn ouders?

In principe dient de kentekenhouder van een voertuig zelf een passende verzekering af te sluiten. De kentekenhouder van de scooter is namelijk verzekeringsplichtig: er dient minimaal een WA verzekering afgesloten te worden.

Wanneer ouders de scooter op naam hebben, dan kunnen zij een scooterverzekering hiervoor afsluiten. Gaat een zoon of dochter op de scooter rijden, dan moet deze als bestuurder opgegeven worden. Dit om problemen bij schade te voorkomen. Lees meer.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

8

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 267 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 94.8% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 8 voor een scooterverzekering.

Rating

Bereken de premie voor een scooterverzekering!