Veel gestelde vragen over een scooterverzekering

De scooter is verkocht. Wat moet ik doen?

Het komt geregeld voor dat men een scooter verkoopt en deze niet laat overschrijven op naam van de koper. Vaak worden alle papieren gewoon meegegeven aan de koper van het voertuig. Lees hier wat moet je precies doen bij de verkoop van een scooter.

Scooter rijbewijs

Vanaf je zestiende verjaardag mag je met een scooter rijden. Een Scooter rijbewijs AM is dan wel verplicht. Zo’n scooter rijbewijs heb je voor het leven. Maar je moet er wel eerst de benodigde examens voor behalen.

Je kan theorie-examen doen als je zestien jaar of ouder bent. Enkele maanden voor je zestien jaar wordt, kan je al wel een examendatum reserveren.

Sinds 1 maart 2010 moet u bovendien het praktijkexamen scooter (of het aparte praktijkexamen voor brommobiel) behalen.

Zware overtredingen op de scooter tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs.

Scooter Rijbewijs 2010

Voor het halen van je scooter rijbewijs (categorie AM) moet je na het theorie-examen ook slagen voor een praktijkexamen. Het praktijkexamen is ingevoerd om het aantal ongelukken met scooters te verminderen en de veiligheid te vergroten.

Als je een rijbewijs voor de categorie A of B hebt mag je scooter rijden. Je hoeft dan niet op examen. Heb je nog geen ander rijbewijs dan kan je vanaf je 16e jaar op examen.

Vrijstelling Scooter rijbewijs

Als je al een geldig Nederlands auto rijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A) heeft, hoef je geen apart scooter rijbewijs AM te hebben. Je moet dat auto- of motorrijbewijs wel bij je hebben als u met een scooter rijdt.

Als het rijbewijs A of B om medische redenen niet langer geldig is bestaat de mogelijkheid om in het bezit te blijven of te komen van een rijbewijs AM. Hiermee kan men een brommobiel (blijven) besturen. Informatie hierover geeft de afdeling Burgerzaken van de gemeente.

Is de brommer of scooter verzekerd als mijn zoon of dochter er op rijdt?

De scooterverzekering blijft van kracht wanneer uw zoon of dochter er op rijdt maar als bij schade uw kind niet op de polis vermeldt staat als bestuurder geldt er een extra eigen risico die per maatschappij verschillend is maar kan oplopen tot € 500,-. Als u uw kind opgeeft als de bestuurder van de brommer geldt dit extra eigen risico niet.

Verder is het mogelijk dat de maatschappij alsnog de premie aanpast als blijkt dat uw zoon of dochter de regelmatige bestuurder is van de brommer. In dat geval dienen zij opgegeven te worden als regelmatige bestuurder.

Het is nog beter om de verzekering op naam van uw kind te zetten, zodat hij/zij zelf schadevrije jaren opbouwt. Dat kan aantrekkelijk zijn bij zijn/haar latere overstap naar een auto- of motorverzekering.

De scooter is verkocht. Wat moet ik doen?

Het komt geregeld voor dat men een scooter verkoopt en het kentekenbewwijs niet laat overschrijven op naam van de koper. Vaak worden alle papieren gewoon meegegeven aan de koper van het voertuig. Lees hier wat moet je precies doen bij de verkoop van een scooter.

Kan je schadevrije jaren meenemen van een auto-motorverzekering?

Ja, dat kan. Als u uw auto- of motorverzekering beëindigt, kunt u de schadevrije jaren overnemen naar uw scooterverzekering. Andersom kan ook. Als u uw scooterverzekering beëindigt, kunt u de schadevrije jaren die u daarmee heeft opgebouwd meenemen naar een autoverzekering of motorverzekering. Dat levert u direct al extra korting op.

Scooter verzekerd wanneer deze is opgevoerd?

Nee. Als blijkt dat uw scooter is opgevoerd, is er geen dekking op de scooterverzekering. Schades die de maatschappij wettelijk verplicht is aan derden te betalen, kunnen zij dan bij u in rekening brengen. Uiteindelijk draait u dan zelf voor de schade op. Conform de wet mag de scooter niet worden opgevoerd.

Scooterverzekering overschrijven. Kan dat?

Nee, het is niet mogelijk dat u uw scooterverzekering overschrijft op iemand anders. De nieuwe eigenaar moet zelf een scooterverzekering afsluiten. Tevens kunt u uw opgebouwde schadevrije jaren niet overdragen aan iemand anders.

Scooter staat in de schuur. Wat nu?

Wanneer een kentekenbewijs van een scooter op naam is gezet is men verzekeringsplichtig. U bent bij wet verplicht een scooterverzekering af te sluiten met minimaal een dekking tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA).

Het maakt daarbij niet uit of u ook daadwerkelijk gaat rijden met de scooter.

Mocht u de scooter stallen in een schuur dan is het mogelijk het kenteken te schorsen. Hiermee vervalt de verzekeringsplicht. U mag er dan niet mee rijden op de openbare weg.

Niet geschorst? Verplicht verzekeren

Dit betekent dat zolang u het kenteken niet schorst u verplicht bent een geldige verzekering te hebben. De lopende verzekering opschorten of beëindigen kan dan niet.

Kan een ouder een scooter verzekeren voor een kind?

De hoogte van de premie voor een scooterverzekering is mede afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder. De verzekeringsmaatschappij gaat ervan uit dat hoe ouder de bestuurder is, hoe meer ervaring de bestuurder heeft en daardoor minder snel een ongeval veroorzaakt.

Premie hoger bij jonge bestuurders

Hierdoor is de premie voor een scooter hoger bij bestuurders onder de 24 dan voor oudere bestuurders. Veel ouders willen deze hogere premie omzeilen door de scooterverzekering op eigen naam af te sluiten en zichzelf als regelmatige bestuurder op te geven. Ook wanneer dit niet het geval is.

Dit is niet aan te raden. Ten eerste hanteren verzekeraars al een extra eigen risico wanneer blijkt dat iemand onder de 24 de schade heeft veroorzaakt maar tevens kan men de schade uitkering bij geval van fraude achterhouden.