Wachttijd bij een rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een van de verzekeringen die je hoopt nooit nodig te hebben. Vaak denken mensen er ook pas aan als ze al in een conflict zitten. Echter hanteren verzekeraars in veel gevallen een bepaalde wachttijd bij een rechtsbijstandverzekering. Maar wat houdt dit in en heeft het dan nog wel zin om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten?

Wachttijd; wat houdt dit in?

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering afsluit, heeft in veel gevallen een wachttijd. Dit houdt in dat u niet direct een beroep kunt doen op uw rechtsbijstand. Stel u sluit op 1 juli een rechtsbijstandverzekering af en u krijgt eind augustus een vervelend conflict met uw werkgever. In de voorwaarden van uw rechtsbijstandverzekering staat echter dat er een wachttijd is van zes maanden op het gebied van arbeidsrecht. U kunt dan nog geen beroep doen op uw verzekering omdat uw in de wachttijd zit. Meestal is de wachttijd van een rechtsbijstandverzekering zo’n drie tot zes maanden na afsluiten. Dit verschilt overigens per verzekeraar, maar ook per dekking.  Er zijn ook verzekeraars die geen wachttijd hanteren bij de rechtsbijstandverzekering.

Geen dekking bij voorziene conflicten

Een rechtsbijstandverzekering biedt geen dekking bij voorziene conflicten. Dit houdt in dat bij conflicten die u al ziet aankomen, zoals een aangekondigde reorganisatie bijvoorbeeld, geen aanspraak kan worden gedaan op uw rechtsbijstandverzekering. Heeft het dan nog nut om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Jazeker. U wilt dergelijke vervelende situaties in de toekomst natuurlijk voorkomen. Wanneer u dan alsnog een rechtsbijstandverzekering afsluit, ben u voor toekomstige conflicten wel verzekerd van juridische hulp.

Wanneer geen wachttijd?

Bij onverwachte, toekomstige situaties is er geen wachttijd. Heeft u bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering voor uw auto en raakt u betrokken bij een ongeval, net na het afsluiten van de verzekering? Dan is in deze situatie geen sprake van wachttijd en kunt u gebruik maken van uw rechtsbijstandverzekering.

Wachttijd verschilt per verzekeraar

Welke wachttijd er bij een rechtsbijstandverzekering is, hangt af van de gekozen dekking. Er zijn diverse modules waar u uit kunt kiezen, zoals Verkeer, Consument en Wonen, Inkomen en Fiscaal en Vermogen. Ook de verschillen tussen de verzekeraars kunnen groot zijn. Dit is wel iets om rekening mee te houden, wanneer u een rechtsbijstandverzekering gaat vergelijken. Bekijk daarom goed alle details per verzekering, voordat u een rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten.

Bereken direct de premie van uw rechtsbijstandverzekering!