Wat houdt familierecht in bij een rechtsbijstandverzekering?

Heeft u een bepaald geschil binnen uw familie of gezin? Dan kan het zijn dat u juridische hulp nodig hebt. Ook wel rechtsbijstand genoemd. Deze rechtsbijstand kan veel geld kosten. Een rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat deze kosten gedekt zijn.

Maar wat is er allemaal precies gedekt? Zijn er verschillen? En welke dekking is het beste voor u? Diks verzekeringen legt het voor u uit.

Rechtsbijstandverzekering dekking

In eerste instantie dekt de rechtsbijstandverzekering familierecht alle juridische kosten die in de familiesfeer gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan onenigheid bij een erfenis of een scheiding (bij huwelijksgeschillen vaak met een aanvullende module). Wanneer u niet uit deze situatie komt met uw familie dan wordt er vaak juridisch hulp ingeschakeld. Heeft u een rechtsbijstandverzekering familierecht afgesloten? Dan worden deze kosten gedekt door uw verzekeraar.

Hiervoor geldt wel als eis dat u de verzekering heeft afgesloten voordat u de juridische hulp nodig heeft. Is dit niet het geval? Dan wordt de rechtsbijstand ook niet vergoed.

Waar moet u op letten?

Bij het afsluiten van uw rechtsbijstandverzekering familierecht moet u goed op een aantal dingen letten.

Waar bent u voor verzekerd?

Veel verzekeringen hebben als dekking ‘personen- en familierecht’ en ‘erfrecht’ staan. Dit betekent echter niet dat u verzekerd bent voor alle zaken die hierop betrekking hebben. Zo kan het zijn dat bepaalde verzekeringen verschillende modules aanbieden. In deze modules worden verschillende dekkingen aangeboden. Mediation tussen partijen kan bijvoorbeeld een aanvullende module zijn.

Met welke juristen/advocaten wordt er gewerkt?

Het kan zijn dat u een jurist of advocaat toegewezen krijgt van uw verzekeraar. Vaak heeft uw verzekeraar een contract met bepaalde juristen en advocatenkantoren. Wellicht dat u op voorhand kunt uitzoeken waar uw verzekeraar contracten mee heeft. Zo kunt u reviews en beoordelingen bekijken van de betreffende juristen en advocaten. Dan kunt u er zeker van zijn dat u de beste hulp krijgt indien dit ooit nodig is.

Wat is in elk geval niet verzekerd?

Een aantal zaken worden in ieder geval nooit vergoed door uw verzekeraar.

Opzet

Heeft u opzettelijk iets gedaan waarvoor u rechtsbijstand nodig heeft? Dan bent u hiervoor nooit verzekerd en moet u de rechtsbijstand geheel zelf betalen.

Samenlevingsverband

Rechtsbijstand met betrekking tot uw huwelijk, samenlevingscontract geregistreerd partnerschap en alimentatie worden in de meeste gevallen niet vergoed. Hier gaat het immers om veel voorkomende gevallen waardoor het risico voor de verzekeraar erg groot. Het kan wel zijn dat uw verzekeraar hier voor een aanvullende module aanbiedt.

Conflicten en fraude

Conflicten ontstaan door georganiseerd geweld worden niet vergoed. Denk hierbij aan burgeroorlogen of opstanden tegen de regering.

Fraude wordt eveneens nooit vergoed door uw verzekeraar.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Diks staat voor u klaar

Uw rechtsbijstandverzekering sluit u eenvoudig en snel af bij  Diks verzekeringen . Dankzij de 40 jaar lange ervaring van Diks verzekeringen kunt u rekenen op goed afgewogen dekkingsprijzen. U kunt zelf de modules uitkiezen die u wilt. Zo bepaalt u zelf hoe hoog uw premie wordt. Heeft u vragen over het afsluiten van een verzekering? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Bereken online de premie voor een rechtsbijstandverzekering