Vakantie

Tips bij het kiezen van een verzekering voor de vakantie

13 juni 2022

Falco Keiman
Laatst geupdatet: 13-06-2022

Op het moment zullen we met name in eigen land blijven als we vakantie willen vieren. Helemaal niet erg, want een huisje huren Nederland kan ook zeer zeker leuk zijn. We mogen dan wel in een kikkerlandje leven, alsnog is de kans groot dat jij nog niet alle provincies echt goed hebt verkend en ontdekt. Nu kun je dat dus toch doen! Natuurlijk zal er een tijd komen waarin we wel weer zonder enige moeite naar het buitenland kunnen reizen, je kunt er dan voor kiezen om grote vakantiehuizen te huren in de landen die nog op je bucketlist staan. Het is dan wel slim om een reisverzekering af te sluiten, wat je kunt doen met onderstaande tips. 

Kiezen tussen kortlopend en doorlopend: wat is logisch? 

Zul je met je familie, gezin of vrienden twee weken of langer op vakantie gaan? Het zal dan al snel voordeliger zijn om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Ben je van plan om samen met je partner of gewoon helemaal alleen op vakantie te gaan? Het zal dan voordeliger zijn om een doorlopende reispolis af te sluiten als je langer dan drie weken op reis gaat. Dit zal al helemaal voordelig worden als je in de toekomst nog eens een keer een weekend of een week weg gaat. Bovendien zul je door te kiezen voor een doorlopende reisverzekering niet constant opnieuw hoeven na te denken over het afsluiten van een nieuwe polis. 


Reisverzekering loopt doorgaans maximaal zes weken aaneengesloten 

Mogelijk heb jij het op het moment het doel om na de pandemie direct lang aaneengesloten op vakantie te gaan. Zo zou je dan naar Zuidoost-Azië kunnen gaan om echt een keer Bali goed te verkennen, maar je kunt natuurlijk ook op reis gaan door de Verenigde Staten. Als je van plan bent om dit te gaan doen dan moet je zeker even je, eventueel al lopende, reisverzekering controleren. De dekking van een reisverzekering geldt over het algemeen voor een reis van maximaal zes weken aaneengesloten is. Als je echt een keer een groot land wilt ontdekken dan zal dit mogelijk niet genoeg zijn. 

Europa- of werelddekking?

Bij het afsluiten van een reisverzekering zul je zien dat er twee opties zijn. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een Europadekking, maar een werelddekking is tevens mogelijk. Wat beter is hangt natuurlijk van je bestemming af. Ben je van plan om naar bijvoorbeeld Bali of de Verenigde Staten te gaan? Je hebt dan natuurlijk een werelddekking nodig. Als je juist in eigen land blijft, dan zal de Europadekking voldoende zijn. Hierbij is er trouwens ook sprake van dekking in de landen die grenzen aan de Middellandse Zee. Hierdoor zullen ook Algerije, Egypte, Tunesië, Libië, Marokko, Israël, Libanon en Aziatisch Turkije onder de Europadekking vallen. 


Zorgverzekering of reisverzekering?

Mogelijk heb je een aanvullende zorgverzekering afgesloten waarmee de medische kosten die je maakt buiten Nederland volledig vergoed zullen worden. Je hoeft dit dan dus niet extra te verzekeren met de reisverzekering. Als je zorgverzekering deze geneeskundige kosten buiten Nederland niet dekt, dan is het zeker verstandig om geen risico’s te nemen. De basisverzekering zal namelijk niet meer dan het tarief dat in Nederland gehanteerd wordt voor de behandeling dekken. Dit is in sommige gevallen natuurlijk niet genoeg, omdat de medische behandeling die jij hebt ondergaan in het buitenland daar duurder wel duurder is dan in Nederland. Let dus op hoe dit zit met de reisverzekering die jij afsluit.