profiel op je schoenen

Profiel op je schoen is net zo belangrijk als op je autoband

26 november 2021

Falco Keiman
Laatst geupdatet: 15-12-2021

We staan er eigenlijk nooit bij stil, totdat we een keer uitglijden tijdens de winter. Het profiel op schoenen is tijdens vriesdagen minstens zo belangrijk als profiel op auto- fietsbanden. Bij auto’s gelden er zelfs wettelijke verplichtingen betreffende het aantal millimeters.

Profiel

Terwijl bij de APK gecontroleerd wordt op profieldiepte, schenken veel fietsers en wandelaars daar vaak helemaal geen aandacht aan. De wet in Nederland schrijft voor dat over de gehele loopvlak van de banden de minimale profieldiepte 1.6 mm moet zijn. Het is veiliger om bij 2 mm de banden al te vervangen. Rij je door met banden die minder dan de wettelijke 1.6 mm en veroorzaak je daardoor een ongeluk dan loop je het risico bij de aansprakelijkheid bij een ongeval. In een aantal Europese landen is het ook verplicht om in bepaalde maanden van het jaar met winterbanden te rijden, terwijl dat in Nederland niet hoeft

Schoenen

Weinig mensen zullen echter het profiel van hun schoenen regelmatig controleren. Toch loont het de moeite om je schoenen eens van onderen te bekijken en niet te wachten totdat je door slijtgaten natte sokken krijgt. Vooral in de winter kun je een behoorlijke smak op een glad brugdek maken. Het verraderlijke van bruggen is dat vriestemperatuur tegen de onderkant van het dek slaat en daardoor opvriest terwijl de gewone weg nog ontdooit is. Nu de winter in aantocht is en het de eerste nachten alweer onder nul is geweest kan inspectie van winterschoenen beslist geen kwaad. Koop bij twijfel nieuwe schoenen zodat je ook in deze maanden veilig over straat kunt gaan.

Duurzaam

Ben je toch van plan om nieuw schoeisel aan te schaffen kijk dan eens naar duurzame varianten. Je kunt met een bewuste aankoop je milieuvoetafdruk verminderen. Te denken valt hoe een schoen gemaakt wordt. Daarbij kun je schoeisel uit lage lonenlanden vermijden. Vraag jezelf ook of het schoeisel van verantwoorde materialen is gemaakt en of ze een langere levensduur hebben en dus meer kilometers meegaan. Er zijn inmiddels genoeg merken de omgevingsvriendelijk produceren. Denk ook nog eens na voordat je bijvoorbeeld flip flops uit China laat overkomen.

Op de fiets

Tijdens deze donkere dagen wil je ook op de fiets goed gezien worden. Daarbij is zichtbaarheid met verlichting een eerste aandachtspunt. Is het weer slecht en regent het dan kun je maar beter ook opvallende kleding dragen. En op het thema van dit verhaal terug te komen, controleer ook eens het profiel van je banden. Bij een glad wegdek en weinig profiel op je banden, is het vragen om problemen. Vooral ouderen die misschien wat onzeker zijn of met een e-bike met een flinke vaart op pad gaan, zit een ongeluk in een klein bochtje. Je bent dan niet alleen een gevaar voor jezelf maar ook automobilisten zullen extra alert moeten zijn als je een rare slinger maakt. Die automobilist zal dan blij zijn als hij of zij winterbanden met een goed profiel heeft en zo op tijd kan remmen voor een stuntende fietser.