strooming

Ik ben er helemaal ziek van

23 november 2021

Falco Keiman
Laatst geupdatet: 22-02-2022

Je kent bovenstaande uitspraak waarschijnlijk wel. ‘Ik ben er helemaal ziek van’. Een uitspraak die vaak een figuurlijke betekenis heeft, wanneer je ergens verschrikkelijk van baalt. Vaak is het een toestand die na een tijdje wel over gaat. Veel erger is het als je ergens letterlijk ziek van bent. Vochtigheid in huis kan er de oorzaak van zijn dat je in deze slechte toestand geraakt bent.

Verzekering

Er zijn veel oorzaken waardoor het veel te vochtig in je huis kan worden. Gaat het bijvoorbeeld om een overstroming waaruit schade komt, dan had je je daar tegen kunnen verzekeren. Een ziektekostenverzekering is bijna vanzelfsprekend voor iedereen in Nederland en veel mensen hebben ook een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Een slechte lichamelijk conditie als gevolg van vocht in huis kan heel vaak voorkomen worden. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Een inboedel- of schadeverzekering voor je auto is een uitkomst bij inbraak of een botsing. De voorwerpen die gestolen zijn of de schade aan de auto kunnen vervangen of gerepareerd worden. Maar als vocht ‘schade’ aan je lichaam veroorzaakt kun je niet zomaar even reserve onderdelen aanschaffen ter vervanging. Een ziekte door vochtigheid heeft niet alleen lichamelijk impact maar heeft vaak ook negatieve gevolgen voor je geestelijk welzijn.

Ziek huis of ziekenhuis

In het ergste geval beland je door de gevolgen van een beschimmeld of veel te vochtig huis in het ziekenhuis. Iets wat te allen tijde voorkomen had kunnen worden. En wanneer je niet zelf ziek wordt van al die vochtigheid kan je huis dat wel worden.

Van binnen

Oorzaken van een ziek en vochtig huis kunnen van binnen, buiten of onder het huis komen. Ten eerste kan het vochtprobleem komen van apparaten of natte cellen in huis waarbij water gebruikt wordt. Door een slechte ventilatie of isolatie blijft waterdamp in huis hangen en trekt in de muur. Een vaak voorkomend gevolg is zwarte schimmel op de muren en wanden van een badkamer. Wanneer het tegenzit ben je regelmatig met de vochtwerende spray bezig. Waarvan het gebruik beslist niet prettig voor je luchtwegen is als je daar al last van hebt. En als dat allemaal niet helpt wordt soms ten einde raad de sauskwast uit de kast getrokken en de hele boel opnieuw geverfd. Daarnaast kan het vochtig in huis zijn omdat isolatiemateriaal op een verkeerde manier is geplaatst. Het huis kan dan niet goed ademen en door het opeenhopen van vocht tussen dak en isolatiemateriaal kan rot optreden in het houtwerk.

Van buiten

Een tweede ziekmakende oorzaak kan vocht van buiten zijn. Door een lekkend dak kan regenwater naar binnen stromen. Daardoor kan veel waterschade ontstaan. Bij niet tijdige reparatie kan het op verschillende plekken in huis bovenmatig vochtig worden.

Van onder

Tenslotte kan ongezond vocht ook van onder het huis binnendringen. Door stijgend grondwaterpeil kunnen oude houten funderingen aangetast worden. Rot of schimmelvorming kunnen huizen onherstelbaar beschadigen. In Nederland zijn hierdoor complete straten onbewoonbaar verklaard en moesten complete nieuwe huizenblokken gebouwd worden. Het blijft dus altijd zaak om je huis regelmatig te controleren op de vochthuishouding en bij twijfel meteen een expert inschakelen.