Creditcard

Creditcards nog altijd niet populair onder Nederlanders

4 oktober 2021

Falco Keiman
Laatst geupdatet: 04-10-2021

De populariteit van creditcards in Nederland is altijd achtergebleven in vergelijking met veel andere westerse landen. Maar uit nieuwe cijfers blijkt dat er een inhaalslag is geweest, vooral dankzij betaald online entertainment zoals Spotify. Een paar jaar geleden kochten Nederlanders 160 miljoen keer goederen of diensten met een creditcard, dat is een stijging van meer dan 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toch heeft het creditcardgebruik nog een lange weg te gaan om de rest van de wereld en de bankpas in te halen, dit werd een jaar eerder namelijk 3,8 miljard keer gebruikt om een ​​aankoop te doen in Nederland. Zo kan dit bijvoorbeeld gebruikt worden om een autoverzekering af te sluiten.

Schuldenlast

Er zijn veel verschillende kaarten beschikbaar in Nederland, dus waarom zijn Nederlanders zo terughoudend om ze te gebruiken? Het kan iets te maken hebben met de financiële instelling van de Nederlanders zelf: we willen beslist geen schuldenlast opbouwen, ook niet bij een dierenverzekering. Het is niet verwonderlijk dat de Engelse woorden guilt en debt in het Nederlands hetzelfde woord zijn: schuld. Dit is dan ook de belangrijkste reden voor de lage populariteit van creditcards in ons land, aangezien veel Nederlanders bij zo’n betaalkaart automatisch denken aan schuldenlast.

Problemen

Voor toeristen en nieuwkomers in Nederland kan het niet accepteren van creditcards problemen opleveren, zeker als ze nog geen Nederlandse bankrekening of Maestro pinpas hebben. Betalen met een Visa Card in een bar of zelfs in een supermarkt is misschien heel normaal in andere landen, maar is in Nederland vaak onmogelijk, zelfs in de grote steden. Toch heeft zo’n 55 procent van de Nederlandse bevolking minimaal één creditcard, die ze vooral gebruiken tijdens vakanties in het buitenland met een doorlopende reisverzekering of bij het online winkelen.

Voordelen

Nederlanders maken dus steeds meer gebruik van creditcards, al doen ze dit ten opzichte van inwoners van andere landen alsnog weinig. Dit is opmerkelijk, want dit biedt je zeker wel wat voordelen. Het belangrijkste voordeel van het hebben van een creditcard is immers dat ze over de hele wereld worden geaccepteerd. Het aanvragen van een creditcard maakt het bovendien mogelijk om hotelboekingen en autoverhuur te beheren en om je Spotify-account online op te waarderen. Verder zijn alle online aankopen met een creditcard minimaal 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. Vergeet ook niet dat een creditcard handig is voor noodgevallen, zoals wanneer je ergens voor moet betalen maar geen contant geld en geen saldo op je rekening hebt staan.

Prepaid

Slechts een vijfde tot een kwart van de Nederlanders gebruikt uitgestelde betalingen om hun creditcardschuld af te lossen. De meeste mensen betalen hun creditcardrekeningen op tijd via automatische incasso. Daarnaast worden ook prepaid creditcards steeds populairder. Dit type kaart werkt min of meer hetzelfde als een prepaid telefoon: je moet eerst geld op de kaartrekening storten voordat je deze kunt gebruiken. Hierdoor is het ook vergelijkbaar aan een bankpas aangezien je eerst geld op de kaart nodig hebt voordat je ermee kunt betalen.

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op