Is de opstalverzekering verplicht?

Huiseigenaren kunnen niet zonder een opstalverzekering, maar bent u verplicht om deze verzekering af te sluiten? Er bestaat geen wettelijke plicht, maar als u een hypotheek nodig heeft voor het financieren van een koophuis eist de geldverstrekker deze verzekering wel.

Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Deze verzekering keert uit als uw huis bijvoorbeeld door brand, storm of inbraak beschadigd raakt. Vooral de dekking tegen brand is een belangrijke.

Waarom is de opstalverzekering zo belangrijk?

Door brand kan uw huis volledig verwoest raken. Daardoor kunt u flink in de problemen komen. In het ergste geval heeft u geen onderdak meer, maar nog wel een hypotheekschuld van mogelijk honderdduizenden euro’s. Hoe moet u de schuld vervolgens afbetalen, rekening houdende met de maandelijkse kosten voor vervangende woonruimte? Ter voorkoming van problemen legt de bank die de hypotheek verstrekt de verplichting op om een opstalverzekering af te sluiten.

opstalverzekering verplicht

Wat zijn de gevolgen als u geen opstalverzekering afsluit?

In principe kunt u de hypotheek in dat geval niet krijgen. De overdracht van een huis gaat via de notaris. Voordat u de handtekening zet onder de hypotheekakte, vraagt de notaris of u een opstalverzekering heeft afgesloten. Heeft u dat niet, dan krijgt u de hypotheek niet. Als bijvoorbeeld pas bij brand blijkt dat u het huis niet verzekerd heeft, moet u de schade zelf dragen. Bij brand loopt de schade al gauw in de tienduizenden euro’s. Het is dus zeker belangrijk om een opstalverzekering af te sluiten voordat u het aangekochte huis op naam krijgt.

Wanneer keert de opstalverzekering uit?

Verzekeraars bieden tegenwoordig verzekeringen aan met extra uitgebreide voorwaarden. Dat wil zeggen dat de dekking veel ruimer is dan alleen maar de branddekking. U krijgt bijvoorbeeld ook uitgekeerd bij schade door storm, blikseminslag, hagelschade en schade door neerslag en vorst. Voor de spullen in uw huis kunt u aanvullend een inboedelverzekering afsluiten. Deze wordt niet verplicht door de bank waar de hypotheek loopt, maar is zeker wel aan te raden.

Hoe kiest u de juiste verzekering?

Wij hebben al een voorselectie voor u gemaakt. Wij kunnen tegen een aantrekkelijke premie uw huis verzekeren tegen risico’s die uw bezitting bedreigen. Wilt u weten wat het u per maand kost? Bereken het op Diks.nl. U kunt ook gelijk de premie voor andere woonverzekeringen berekenen. Door het combineren van meerdere verzekeringen, kunt u namelijk profiteren van een lagere premie. Daarnaast biedt het als voordeel dat u nooit zelf hoeft te kiezen bij welke verzekering u een schade neerlegt.

Klanten over een opstalverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
7.8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 10 reviews
Henk
Na inval in woning door andere tussenpersoon van de Vereende bijna als crimineel gezien waarbij de risicofactor heel hoog was. De beoordeling door Diks Verzekeringen was geheel anders, wat er gebeurt was bij ons telde niet mee voor die verzekering. We zijn er dan ook heel blij mee dat de Vereende ons deze tussenpersoon Diks Verzekering heeft toegewezen. Gewoonweg: hardstikke eerlijk. Wij raden dit dan ook iedereen aan die in de problemen zit.
john
goede verzekering maar duur en nooit echt aangepast
jos Polfliet
goede en snelle afwikkeling van zaken

Goedkope opstalverzekering!