Wat is het risico van onderverzekering?

Bij een opstalverzekering of inboedelverzekering kunt u te maken krijgen met onderverzekering. De gevolgen van onderverzekering worden nog wel eens onderschat. Wij leggen u uit wat het risico is van onderverzekering en hoe u dit kunt voorkomen.

Wat is het gevaar van onderverzekering?

Met onderverzekering bedoelen we dat het bedrag waar u voor verzekerd bent, te laag is. De werkelijke waarde van uw huis is hoger dan het bedrag waarvoor u bent verzekerd. Wat is nu het risico van onderverzekering? Op het moment dat u een schade heeft,  krijgt u ook maar een gedeelte van deze schade uitgekeerd. We zullen dit illustreren aan de hand van een voorbeeld:

Stel u heeft een opstalverzekering voor €150.000 en de herbouwwaarde bedraagt €300.000, dan bent u verzekerd voor 50% van de herbouwwaarde. In geval van schade, krijgt u dan ook maar 50% van het schadebedrag vergoed, ongeacht het schadebedrag.

Hoe voorkom ik onderverzekering?

Om de waarde van uw opstal goed te kunnen berekenen, wordt er gebruik gemaakt van een herbouwwaardemeter. Een goed en volledig ingevulde herbouwwaardemeter geeft u de garantie tegen onderverzekering gedurende 5 jaar. D.m.v. een vragenlijst wordt er in combinatie met uw gezinssituatie, inkomen, leeftijd en de grootte van uw huis een schatting gemaakt van de waarde van de opstal. Wanneer u deze waardemeter volledig en naar waarheid invult en opstuurt, krijgt u van uw verzekeraar een garantie tegen onderverzekering. Als bij een schade blijkt dat de herbouwwaardemeter te laag is zal de verzekeraar dit risico op zich nemen. In dit geval zal de verzekeraar alsnog het gehele bedrag van de schade vergoeden.

Elke 5 jaar moet er opnieuw een herbouwwaardemeter worden ingevuld. Tussentijds kunnen er veranderingen aan uw huis gebeuren. Heeft u een dakkapel laten plaatsen, of uw huis uitgebouwd met een serre? Dit soort veranderingen kunnen een waardeverandering aan uw huis zijn. Daarom is het belangrijk dat u bij een aanpassing aan de woning of na verloop van 5 jaar de herbouwwaarde van uw woning opnieuw bepaalt.

Ook bij een inboedelverzekering moet er om de 5 jaar een inboedelwaardemeter worden ingevuld, om het risico van onderverzekering te voorkomen.

Premie opstalverzekering kan veranderen

Wanneer u de herbouwwaardemeter heeft ingevuld, zal de verzekeraar bekijken of het verzekerde bedrag afwijkt van wat er reeds bekend is. Dit kan tot gevolg hebben dat uw premie zal worden aangepast. In dit geval ontvangt u een nieuw polisblad per post van uw verzekeraar met de aangepaste premie.

Goedkope opstalverzekering!