800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat houdt de herbouwwaardemeter in?

Wanneer u zich aan het verdiepen bent in een opstalverzekering, dan zult u regelmatig de term ‘herbouwwaardemeter’ tegenkomen.

Herbouwwaardemeter

Wat is een herbouwwaardemeter?

De herbouwwaardemeter kan u helpen om op makkelijke wijze de herbouwwaarde van uw opstal te berekenen. Met andere woorden, wat kost het om mijn huis opnieuw te bouwen, nadat het huis door schade verloren is gegaan. Om dit vast te stellen kan de herbouwwaardemeter gebruikt worden.

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is een herbouwwaarde

Aan de hand van de herbouwwaarde wordt vastgesteld voor welk bedrag je je woning moet verzekeren. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je woning opnieuw te bouwen, op dezelfde plek en manier. Veel mensen twijfelen als ze de herbouwwaarde zien en vragen zich af of ze daarmee wel de goede opstalverzekering afsluiten. De herbouwwaarde is namelijk vaak lager dan de waarde waar ze de woning voor hebben gekocht. In de verkoopwaarde namelijk ook rekening gehouden met de locatie van het huis en de grond. Omdat de locatie en de grond niet verloren gaan bij een brand, hoef je die niet te verzekeren en tellen ze niet mee voor de herbouwwaarde. Hierdoor is de herbouwwaarde vaak lager dan de verkoopwaarde.

Naast de verkoopwaarde en herbouwwaarde heb je ook nog de WOZ-waarde. Deze hangt voor een groot deel samen met de verkoopwaarde en neemt ook de grond en de locatie mee in de berekening. De WOZ-waarde is daarom vaak hoger dan de herbouwwaarde.

 

Wanneer gebruik je een herbouwwaardemeter?

De herbouwwaardemeter wordt vaak gebruikt bij het afsluiten van een nieuwe opstalverzekering. Om voor garantie tegen onderverzekering in aanmerking te komen, moet u vaak de herbouwwaardemeter invullen bij het aangaan van de verzekering. Het bedrag wat uit de herbouwwaardemeter komt bepaald het verzekerde bedrag en daarmee ook grotendeels de kosten van de opstalverzekering .

Uiteraard zijn er ook andere manieren om de herbouwwaarde van uw woning te bepalen. Bijvoorbeeld aan de hand van een (uitgebreider) taxatierapport. In een standaard taxatierapport staat echter de herbouwwaarde niet benoemd.

Wat is garantie tegen onderverzekering?

De verzekeraar gaat er, door uw opgave bij het aangaan van de verzekering, vanuit dat de herbouwwaarde van uw woning X euro is. Mocht bij schade blijken dat deze waarde lager ligt dan de werkelijke nieuwwaarde van uw opstal, dan bent u onderverzekerd. U krijgt dan maar een deel van de schade vergoed en kunt dus niet het huis geheel terug laten bouwen zoals het was.
Om dit te voorkomen kunt u de verzekering afsluiten met garantie tegen onderverzekering.

Hoe werkt de herbouwwaardemeter?

Aan de hand van onder andere het type woning (rijtjeshuis,vrijstaand,enz.), de inhoud van de woning en afwerking van woning wordt de herbouwwaarde bepaald.

Kan iedereen de herbouwwaardemeter gebruiken?

Iedereen kan de herbouwwaardemeter gebruiken, echter is deze niet bij alle soorten woningen te gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Rijksmonument of een bijzonder grachtenpand.

Is een herbouwwaardemeter voor altijd geldig?

Vaak zal de verzekeraar u elke 5 jaar vragen om de herbouwwaardemeter in te vullen om de garantie tegen onderverzekering te behouden. Ook bij een verhuizing zal dit gevraagd worden.

Is alles meegenomen in de herbouwwaardemeter?

De fundering is niet meegenomen. Wanneer de fundering echter ook beschadigd raakt, zal er bij het herbouwen van de woning een nieuwe fundering gemaakt moeten worden. Dit kost uiteraard ook geld. Bij de meeste opstalverzekeringen kunt u de fundering gewoon mee laten verzekeren, tegen een bepaalde meerpremie.

Herbouwwaardemeter downloaden

Klik hier om een herbouwwaardemeter te downloaden.

Bereken de premie van uw opstalverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op