Biedt de opstalverzekering dekking bij schade opgelopen door zelf te klussen?

De kosten van een verbouwing kunt u laag houden door het zelf te doen. Op deze manier blijven de kosten beperkt tot de materiaalkosten en de nodige vrije tijd. Maar pas op! Bij schade kunnen er problemen ontstaan met de opstalverzekering. De verzekeraar kan bij schade veroorzaakt door een foutje bij de verbouwing de schade verhalen op diegene die verbouwd heeft. Wat nu als u zelf verbouwd heeft?

U wilt de woonkamer een aantal vierkante meters groter maken. Het werk uitbesteden kost u bijvoorbeeld €20.000. U werkt zelf in de bouw en heeft dit klusje al vaker geklaard, dus gaat u het zelf doen. Nu blijft de investering beperkt tot de materiaalkosten. Voor €6.000 is de uitbouw klaar. Na de eerste stevige regenbui blijkt dat de aanbouw niet volledig waterdicht is. De schade aan uw huis bedraagt €1.000. Gelukkig heeft u een opstalverzekering die dekking biedt. Maar keert de verzekeraar de €1.000 wel uit?

Factuur kunnen overleggen bij een schade

In het voorbeeld van de uitbouw zal de verzekeraar bij schade uitzoeken of het ook werkelijk verzekerd is op de opstalverzekering. Bij een onlangs geplaatste uitbouw, zal de verzekeraar geïnteresseerd zijn in nadere informatie. Als namelijk blijkt dat de schade ontstaan is door onkundige plaatsing of afwerking, wil de verzekeraar de schade verhalen op de bouwer van de aanbouw. Heeft u het zelf gebouwd? Dan kan de verzekeraar de schadeclaim afwijzen als ze aan kunnen tonen dat de schade ontstaan is door de verbouwing. Maar toch zijn er mogelijkheden om dit soort schades te verzekeren.

Hoe is het huis verzekerd tijdens de verbouwing?

Voor het verzekeren gaat de verzekeraar er niet vanuit dat u in een bouwput woont. Het intensief verbouwen van een huis neemt extra risico’s met zich mee. Dat is ook de reden dat schade tijdens een verbouwing niet verzekerd is op de opstalverzekering. Bijvoorbeeld lekkageschade in een nog niet waterdichte uitbouw is niet verzekerd.

De aannemer aansprakelijk stellen voor schade

Laat u uw huis verbouwen door een aannemer? Dan kunt u bij schade de aannemer aansprakelijk stellen voor de schade. De inboedel- of de opstalverzekering kan dekking bieden voor de schade. Dien de schade in dat geval in bij de verzekeraar. De verzekeraar neemt het verhaalproces dan over.

Goedkope opstalverzekering!