Verzekeraars ‘onteigenen’ oldtimers

Uit het oldtimeronderzoek 2014 van Diks verzekeringen blijkt dat veel oldtimerverzekeraars oldtimers in beslag mogen nemen ook al wil de rechtmatige eigenaar het voertuig niet afstaan. Dit vloeit voort uit de zogenaamde bedrijfsregeling 16, voorheen 14, van het Verbond van Verzekeraars.

Oldtimer onteigenen ter voorkoming van omkatten

De bedrijfsregeling 16 is in het leven gekomen om het omkatten van auto’s tegen te gaan.
In het kort houdt deze regeling in, dat als een auto zodanig beschadigd raakt dat deze economisch of technisch total-loss wordt verklaard door de schade-expert, de verzekeraar voor wat betreft verzekerde auto’s tot 10 jaar oud, conform de polisvoorwaarden het recht heeft het ‘wrak’ te laten overdragen aan een door de verzekeraar aan te wijzen partij/opkoper. De schade uitkering volgt dan niet eerder dan dat de verzekeraar in het bezit is gekomen van alle delen van het bij het motorrijtuig behorende kentekenwijs.

Bedrijfsregeling ten onrechte toegepast

De bedrijfsregeling is dus gemaakt voor voertuigen tot 10 jaar oud. Echter hebben veel oldtimerverzekeraars in de polisvoorwaarden van de oldtimerverzekering deze bedrijfsregeling ook opgenomen. Het nadeel van oldtimers is dat deze, gezien hun leeftijd, snel economisch total-loss worden verklaard. Terwijl er dus normaal met het voertuig gereden kan worden moet men het voertuig dan toch afstaan aan de verzekeringsmaatschappij. In onze ogen past men dus de bedrijfsregeling ten onrechte toe.

Verbond van verzekeraars: geen onteigening

Volgens het Verbond van Verzekeraars moet je niet spreken over onteigening, want verzekerde kan er ook voor kiezen de auto te behouden; in dat geval volgt er dan alleen geen schadevergoeding. Als verzekerde heb je dan eigenlijk geen keuze. Zeker niet bij een grote schade.

Juist bij oldtimers zie je dat deze een emotionele waarde kan hebben. Het voertuig is bijvoorbeeld van een overleden familielid geweest of men heeft er heel veel kluswerk in zitten. Ook al is dan het voertuig technisch total-loss dan nog wil men de oldtimer niet afstaan aan een verzekeringsmaatschappij.

apk-vrijstelling oldtimers

Sinds 1 januari 2021 APK-vrijstelling voor oldtimers van 50 jaar of ouder

Sinds 1 januari 2021 hoeven voertuigen van 50 jaar of ouder niet meer APK...

Lees meer
Schorsen-meerdere-jaren

Schorsen voor meerdere jaren mogelijk

Vanaf 3 januari van dit jaar is het mogelijk om een voertuig voor een...

Lees meer
Oldtimer-populair

De oldtimer is ongekend populair

Het aantal oldtimers in Nederland is het afgelopen jaar toegenomen met 2,1% ten opzichte...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!