Oldtimer restaureren

Een oldtimer aanschaffen om te restaureren, gebeurt meestal vanuit passie. Het is niet erg als de restauratie niet zonder slag of stoot gaat, wanneer u weet wat u kan verwachten en toewerkt naar een realistisch doel. Voordat u begint met klussen, is het belangrijk om in grote lijnen een planning te maken. Dit kunt u doen aan de hand van de volgorde van de onderdelen die u onder handen wilt nemen. Wanneer u dat heeft bepaald, kunt u zich in gaan lezen en gaan kijken naar een geschikte klusruimte.

Inlezen in de klus

Voordat u begint aan de klus is het belangrijk om u goed in te lezen. Dit zorgt er niet alleen voor dat u beter voorbereid kunt beginnen, maar dit zorgt ook voor een beter resultaat. Het kan voor uzelf ook leuk zijn om gebruik te maken van kennis van anderen of om u aan te sluiten bij een groep van mensen die ook oldtimers restaureren.

Het kenteken schorsen

Als u van plan bent om voor langere tijd te gaan klussen aan uw oldtimer kan het voor u voordelig zijn om het kenteken te schorsen. Wanneer u het kenteken schorst, mag u niet de weg op. Mocht u normaal gesproken wegenbelasting betalen dan vervalt dit tijdens de schorsing. Ook vervalt de apk-plicht en kunt u de oldtimerverzekering stopzetten. Dit zorgt ervoor dat u tijdens het klussen geld kunt besparen op de vaste lasten.

Inventariseer de kosten

Als u heeft bepaald wie wat gaat doen, kunt u de kosten gaan inventariseren. De kosten hangen ook af van het soort oldtimer en de staat waarin de oldtimer verkeert. Een relatief goedkope oldtimer is niet altijd een betere optie dan een oldtimer die duurder is, maar in een betere staat verkeert. Bij de aanschaf van een oldtimer is het verstandig om dit niet te doen met het doel om eraan te verdienen. Koop een oldtimer vanuit passie en reken u niet rijk, maar wees realistisch.

Benodigdheden bepalen

Als u een oldtimer op het oog heeft, kunt u gaan bepalen waar u wilt gaan klussen. Heeft u genoeg ruimte in de garage bij uw woning waar u kunt gaan klussen of moet u op zoek naar een klusruimte in de buurt? Om prettig te kunnen klussen aan uw oldtimer heeft u minimaal twee keer zoveel ruimte nodig als de grootte van de oldtimer. Naast een ruimte om te klussen, heeft u natuurlijk ook onderdelen nodig voor de oldtimer. Wanneer u niet alle onderdelen in één keer koopt, kan dit schelen in de kosten. U heeft dan de tijd om te zoeken naar goedkopere onderdelen die even goed of zelfs beter zijn. Daarnaast scheelt het ook in opslagruimte, omdat u geen onderdelen op hoeft te slaan.  Om te bepalen welke onderdelen u nodig heeft is het belangrijk om te letten op het bouwjaar en de bouwmaand. Let bij het aanschaffen van onderdelen dus niet alleen of ze geschikt zijn voor uw type auto. Het kan zijn dat onderdelen voor hetzelfde type auto alsnog verschillen.

Bedenk naast de onderdelen die u nodig heeft ook welk gereedschap u eventueel aan moet schaffen.  Het kan zijn dat de bouten en moeren van oldtimers vastgeroest zijn. Hierdoor is het belangrijk dat u kwalitatief goed gereedschap heeft, zo zorgt u ervoor dat het klussen soepel verloopt zonder frustraties en onnodige beschadigingen aan de oldtimer. U kunt er, net als bij de aan te schaffen onderdelen, ook voor kiezen om het gereedschap per onderdeel waar u aan gaat klussen aan te schaffen. Zo hoeft u niet al het gereedschap in één keer te bekostigen.

Taxatierapport

Als u tijdens het klussen aan uw oldtimer het kenteken heeft geschorst, moet u als u klaar bent met klussen de schorsing weer opheffen. Dit betekent ook dat u de oldtimer (weer) moet gaan verzekeren. Als u veel heeft veranderd aan de oldtimer, bestaat de kans dat u een taxatierapport moet aanleveren bij de verzekeraar. Dit komt omdat het kan zijn dat de oldtimer meer waard is geworden, waardoor er bij schade een hoger bedrag uitgekeerd dient te worden door de verzekeraar. Het is gebruikelijk om, om de drie jaar een nieuw taxatierapport te laten opstellen. Als u niet aan deze eis voldoet, krijgt u bij een total-loss-verklaring slecht de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde. Wanneer u een WA-verzekering afsluit voor uw oldtimer hoeft u geen taxatierapport te laten opstellen. Bij deze verzekering krijgt u namelijk alleen de schade vergoed die u bij anderen veroorzaakt.

Klanten over een oldtimerverzekering

Mogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
7.8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 54 reviews
anoniem
wouter
Eric
Ben goed geholpen en al mijn vragen die ik had zijn netjes en vakkundig beantwoord. Het afsluiten van mijn autoverzekering was ook snel geregeld,TOP.

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!