Oldtimerbezitters zwaar gedupeerd

Het wordt oldtimerbezitters de laatste tijd niet gemakkelijk gemaakt en het hobbyplezier zal waarschijnlijk alleen nog maar afnemen. De verzekeringsmaatschappijen verhogen namelijk drastisch de premies van de oldtimerverzekering en verscherpen de acceptatienormen terwijl de overheid de oldtimerrijder een forse wegenbelasting in het vooruitzicht stelt.

Gunstige oldtimerregeling aan banden

Daar waar de oldtimers voorheen volledig vrijgesteld waren van wegenbelasting, gaat deze vlieger in de toekomst niet meer op en zullen de oldtimerbezitters ook een flinke duit in het zakje moeten doen. Ook de goedkope verzekeringen voor oldtimers zijn al aangescherpt qua acceptatie voorwaarden en sterk in prijs verhoogd. Een logisch gevolg van het feit dat de premies al jaren niet meer waren verhoogd en de schadelast die al tijden niet meer in verhouding staat tot de premie, maar niettemin een financiële tegenslag voor de oldtimerliefhebber. Zeker als je er daar ook nog de in januari 2013 door de overheid verhoogde assurantiebelasting (van 9,7 naar 21 procent) bij optelt. Voor de bezitters van de 260 duizend oldtimers met een Nederlands kenteken (CBS juni 2013) helaas geen rooskleurig toekomstbeeld.

Misbruik

De oldtimerverzekering was tot op heden een erg goedkope verzekering, omdat de hobby-auto maar zelden de garage verliet voor een plezierritje en het risico op schade voor de verzekeraar dan ook zeer gering was. De laatste jaren is de oldtimerverzekering echter meer en meer gebruikt als oude auto-verzekering in plaats van een ‘hobbyverzekering’ en ook de voorwaarde dat de oldtimer niet voor dagelijkse ritten mag worden gebruikt is massaal genegeerd. Het risico op schade en de schadelast zijn vervolgens explosief gestegen en de schadelast stond eigenlijk al langer niet meer in verhouding tot de lage premies. Een verhoging kon daardoor niet uitblijven. Maar de echte oldtimerliefhebber lijkt nu het kind van de rekening te worden.

 

apk-vrijstelling oldtimers

Sinds 1 januari 2021 APK-vrijstelling voor oldtimers van 50 jaar of ouder

Sinds 1 januari 2021 hoeven voertuigen van 50 jaar of ouder niet meer APK...

Lees meer
Schorsen-meerdere-jaren

Schorsen voor meerdere jaren mogelijk

Vanaf 3 januari van dit jaar is het mogelijk om een voertuig voor een...

Lees meer
Oldtimer-populair

De oldtimer is ongekend populair

Het aantal oldtimers in Nederland is het afgelopen jaar toegenomen met 2,1% ten opzichte...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!