Veel gestelde vragen over een oldtimerverzekering

Kan ik mijn oldtimer op basis van een taxatierapport verzekeren?

Ja, dat kan. Wij hebben verschillende oldtimerverzekeringen waarop u uw oldtimer tegen taxatiewaarde kan verzekeren.

Taxatierapport als leidraad

Bij sommige tarieven moet de oldtimer worden getaxeerd om objectief de huidige waarde vast te stellen maar zal de uitkering bij een schade alleen plaatsvinden op basis van de dagwaarde op het moment van schade. Deze dagwaarde zal dan door een schade expert worden vastgesteld.

Het is dus mogelijk dat bij een schade de dagwaarde lager ligt dan de getaxeerde waarde. De schade expert zal in dit geval het taxatierapport alleen maar als leidraad hanteren.

Uitkering op basis van het taxatierapport

Wanneer de uitkering op basis van een taxatierapport is (zoals bepaald in art. 7:960 BW) staat dit expliciet op het polisblad. Meestal in een aparte clausule

Voorbeeld clausule tekst:

Bij schadevaststelling wordt , ter bepaling van de waarde voor de schade, uitgegaan van de getaxeerde waarde. Voorwaarde hierbij is wel dat de schade plaatsvindt binnen 36 maanden na opmaak van het taxatierapport en dat u de nieuwe getaxeerde waarde, onverwijld schriftelijk of electronisch, aan ons doorgeeft, zodat wij de verzekerde som aan kunnen passen.

Bij schade aan het motorrijtuig zal in ieder geval nooit meer worden uitgekeerd dan het verzekerd bedrag minus de waarde van de restanten.

Indien er geen (geldig) taxatierapport aanwezig is zal de schade-expert uitgaan van de (mogelijk lagere) dagwaarde.

Taxatierapport verlopen en dan?

De meeste taxateurs zetten in het taxatierapport dat het rapport 3 jaar geldig is. Echter verzekeringsmaatschappijen hanteren per tarief een eigen geldigheidsduur die soms korter is.

Wanneer het taxatierapport is verlopen en er is een schade dan zal de maatschappij niet meer dan de dagwaarde uitkeren. Het is dus van belang dat u goed in de gaten houdt of uw taxatierapport is verlopen.

Wanneer is een auto een oldtimer?

Een auto kan op een oldtimerverzekering wanneer het voertuig EN het gebruik aan een aantal regels voldoet.

Bouwjaar

Een van de belangrijkste criteria is het bouwjaar van de auto. Diks verzekeringen heeft vanaf 10 jaar en ouder mogelijkheden. Niet elk merk en type kan direct op een oldtimerverzekering worden ondergebracht. Bij veel verzekeraars is het van belang dat het merk en type in de ” Onschatbare Klassieker” moet staan.

Gebruik

Bij  een oldtimerverzekering mag alleen maar hobbymatig met de oldtimer worden gereden. Het is vaak moeilijk om aan te duiden wat wel en niet hobbymatig gebruik is. Hieronder geven wij aan wat in ieder geval NIET hobbymatig gebruik is:

  • Woon-werkverkeer
  • Dagelijks gebruik, zoals boodschappen en kinderen naar school brengen

Maximaal aantal kilometers per jaar

Bij de oldtimerverzekering stelt de maatschappij ook de eis dat er beperkt met de oldtimer gereden mag worden. Vaak is dit maximaal 5000 of 7500 kilometer per jaar.

1e auto verplicht

Naast de bovenstaande voorwaarden stelt de verzekeringsmaatschappij ook de eis bij een oldtimerverzekering dat er een 1e auto aanwezig moet zijn waarmee men het dagelijks gebruik verricht. Deze 1e auto moet de gebruiksauto zijn van de regelmatige bestuurder van de oldtimer.

Wanneer de persoon die in de oldtimer gaat rijden dus NIET een auto voor het dagelijks gebruik heeft dan voldoet u niet aan de voorwaarden voor een oldtimerverzekering.

Deze 1e auto mag een auto van de zaak of lease auto zijn.

 

Vanaf welk bouwjaar is een auto een oldtimer?

Wij hebben al vanaf 10 jaar en ouder mogelijkheden voor een oldtimerverzekering. Het kan echter zijn dat een bepaald merk en type nog niet als oldtimer wordt gezien door de maatschappij. Wij adviseren u dan ook bij twijfel contact met ons op te nemen.

Kan je een camper ook op een oldtimerverzekering verzekeren?

Ja, dat is mogelijk. U kan via onze speciale camperverzekering een premie berekening maken voor een oldtimer camper.

Is een taxatierapport verplicht?

Dat verschilt per maatschappij. Een taxatierapport is bij de meeste maatschappijen tegenwoordig weer verplicht bij een oldtimerverzekering.

Heeft u nog geen taxatierapport dan kunt u deze hier online aanvragen.

Aanhef *
Voorletters *
Tussenvoegsel
Achternaam *
Straatnaam *
Huisnummer *
Huisnummer toevoeging
Postcode *
Woonplaats *
Email *
Mobiel telefoonnummer *
Prive telefoonnummer
Gegevens oldtimer
Merk en type oldtimer *
Kenteken oldtimer *
Bouwjaar *
Dagwaarde

Overige mededelingen

Is een 1e auto verplicht bij een oldtimerverzekering?

Bij een oldtimerverzekering is een eerste auto verplicht. Dit mag een eigen auto zijn of een auto van de zaak.

De premie voor een oldtimerverzekering is namelijk lager dan een normale autoverzekering omdat de verzekeraar ervan uitgaat dat u het woon-werkverkeer en de dagelijkse ritten zoals de boodschappen met uw 1e auto doet.

De oldtimer gebruikt u dan voor hobbymatige ritjes. Hierdoor is de premie lager.

Wat voor alarm moet er in de oldtimer zitten?

Dit is afhankelijk van de dagwaarde en het bouwjaar van de oldtimer en verschilt per oldtimerverzekering. Het is mogelijk dat er helemaal geen alarm in de oldtimer hoeft te zitten. Bel ons gerust om te bekijken welk alarmsysteem voor uw oldtimer noodzakelijk is.

Telt een motor of een ns-jaarkaart ook als 1e auto?

Nee. De maatschappij stelt bij een  oldtimerverzekering de eis dat de bestuurder van de oldtimer de beschikking moet hebben over een 1e auto. Dit mag overigens ook een auto van de zaak of een leaseauto zijn. Echter een motor of NS-jaarkaart ziet men niet als vervanger voor een 1e auto.

Hoelang zijn mijn schadevrije jaren geldig?

Schadevrije jaren komen vrij nadat een verzekering is geroyeerd. De schadevrije jaren zijn 12 maanden geldig na royementsdatum. Daarna vervallen de opgebouwde schadevrije jaren. Elke verzekeringsmaatschappij kan zelf bepalen of ze hiervan willen afwijken.

Inmiddels hebben een hoop maatschappijen de geldigheid van een royementsverklaring aangepast naar soms wel 3 jaar. Bekijk in dit overzicht de geldigheidsduur van een royementsverklaring per maatschappij.

Geen schadevrije jaren bij een oldtimerverzekering

Bij de meeste oldtimerverzekeringen zijn er vaak geen schadevrije jaren. De premie is vaak een vast premie en bij een schade gaat u ook niet meer premie betalen.

Hoelang is een taxatierapport geldig?

Bij de oldtimerverzekeringen is dit 3 jaar. Verzekeraars kunnen echter per polis hiervan afwijken. Kijkt u daarom goed op de polis of in de polisvoorwaarden.