scooter verzekeren zonder rijbewijs

Waarom nog steeds papieren rompslomp schadevrije jaren scooter?

4 april 2014

Daar waar de schadevrije jaren van de autoverzekering inmiddels moeiteloos door verzekeraars kunnen worden ingezien en overgenomen dankzij het Roy-Data systeem; ofwel de landelijke elektronische database voor schadevrije jaren, loopt het systeem voor scooters helaas nog steeds behoorlijk achter.

Roy-Data

Schadevrije jaren worden per verzekeringspolis opgebouwd vanaf het moment dat de auto op naam staat en verzekerd is. Deze schadevrije jaren zijn na het beëindigen van de polis overdraagbaar op een nieuwe polis elders. Dit is al decennia het geval, maar gelukkig is hiertoe in september 2007 het nieuwe royementsverklaringensysteem voor motorrijtuigenverzekeraars; Roy-Data, ingevoerd. Waar de verzekerde voorheen bij het beëindigen van de polis eenmalig een papieren royementsverklaring ontving, met daarop het aantal opgebouwde schadevrije jaren, worden de schadevrije jaren nu na het royement door de betreffende verzekeraar geregistreerd in Roy-Data, zodat de nieuwe verzekeraar eenvoudig de opgebouwde schadevrije jaren kan controleren en overnemen.

Schadevrije jaren zoek

Vroeger -voordat Roy-Data bestond- konden opgebouwde schadevrije jaren alleen overgenomen worden op een nieuwe polis nadat de verzekerde de originele papieren royementsverklaring had verstrekt aan de nieuwe verzekeraar. Deze royementsverklaring werd maar eenmalig verstrekt om misbruik te voorkomen. Juist doordat de verklaring maar eenmalig werd verstrekt, wilde het nog wel eens gebeuren, dat de zorgvuldig gespaarde schadevrije jaren verloren gingen, omdat de originele royementsverklaring bijvoorbeeld zoek was geraakt of deze nimmer bij de klant was aangekomen. De korting op de verzekeringspremie kon daardoor dan niet worden verstrekt en de klant was de dupe. Gelukkig staan de schadevrije jaren tegenwoordig dan ook digitaal geregistreerd in de landelijke database. Geen papieren rompslomp meer met de kans op verlies van het document en daarmee de schadevrije jaren.

Scooterverzekering in stenen tijdperk

Wonderlijk is dan wel dat de schadevrije jaren die bij een aantal scooterverzekeraars kunnen worden opgebouwd, nog steeds niet in het Roy-Data systeem (kunnen) worden geregistreerd. Voor wat betreft de scooterverzekering zijn verzekeraar en klant dus nog steeds afhankelijk van de ouderwetse papieren royementsverklaring met alle nadelige gevolgen -zoals hiervoor omschreven-van dien. Digitalisering van deze schadevrije jaren, die veelal ook op een autoverzekering mogen worden gebruikt nadat de scooterverzekering is geroyeerd, zou dan ook een welkome vooruitgang zijn.

Voogd & Voogd Groep neemt Diks Verzekeringen over.

Het bemiddelingsbedrijf van VSP in Oud-Beijerland, onderdeel van de Voogd & Voogd Groep, neemt...

Lees meer

Premie autoverzekering onbetaalbaar voor jongeren tot 24 jaar oud

Jongeren tot 24 jaar betalen gemiddeld veel meer voor de autoverzekering. Toch zijn er...

Lees meer

Wat zijn de voordelen van een dashboard camera?

Ze zijn in opkomst… de dashboard camera’s. Er zitten voordelen aan het opnemen van...

Lees meer

Bereken de premie voor een scooterverzekering!