Woningmarkt aangetrokken volgens NVM in tweede kwartaal

12 juli 2013

Donderdag 11 juli 2013woningmarkt

Er lijkt een kentering te komen in de woningmarkt. Deze vertoont sinds lange tijd weer tekenen van herstel volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Als de eerste twee kwartalen met elkaar vergeleken worden dan zijn er in het tweede kwartaal ongeveer twintig procent meer huizen verkocht.

Herstel woningmarkt

Dat de woningmarkt voor het eerst sinds tijden weer goede zaken heeft gedaan, stemt voorzitter Ger Hukkers van de NVM optimistisch. Volgens hem zijn de totale lasten voor consumenten gedaald en als starters een afweging dienen te maken in kopen of huren dan wordt veelal voor de optie koop gekozen. Ook omdat veel starters niet meer voor huren in aanmerking komen. De huizenprijzen zijn gedaald, de rente is gedaald en daarentegen is er een stijging geconstateerd in huren. Het credo dat koopwoningen te duur zijn, gaat dan ook niet meer op volgens de voorzitter. “De concurrentiepositie van een bestaande woning is beter geworden ten opzichte van een huurwoning, consumenten krijgen weer meer vertrouwen.”

Zwaar weer woningmarkt

Toch wijst een vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar uit dat de woningmarkt nog steeds in zwaar weer verkeert. De verkoopprijs van een gemiddelde woning ligt vijf procent lager dan een jaar geleden. Toch blijft Hukkers positief als gevolg van de politieke rust ten aanzien van het in februari gesloten Woonakkoord. “Voor het eerst sinds tijdens worden we niet om de oren geslagen met dreigende kortetermijnmaatregelen op het gebied van bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek, de financierbaarheid en andere onzekerheden die het voor potentiële huizenkopers moeilijk maakt.”

Bezwaren tegen huurverhoging

Ongeveer zestigduizend consumenten hebben de afgelopen twee maanden geprotesteerd tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dat meldt De Volkskrant. Ter vergelijking: vorig jaar kwamen er slechts een paar duizend bezwaren binnen bij de verschillende woningcorperaties die Nederland kent. Sinds dit jaar is de huurverhoging op het inkomen van de huurder gebaseerd, en dat inkomen is voor veel consumenten het laatste jaar gedaald in verband met de financiële crisis. In totaal heeft er tussen de 4,5 en 6,5 procent huurverhoging plaatsgevonden voor de huishoudens in ons land.

Woonhuisverzekering vergelijken via Diks.nl

Bent u onlangs de trotse bezitter van een eigen woning geworden? Of huurt u een woning? Naast de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering heeft Diks.nl ook de woonhuisverzekering in het pakket. De woonhuisverzekering (opstalverzekering) biedt u een complete dekking voor woonhuis en bijgebouwen. U kunt per verzekering de polisvoorwaarden inzien en vergelijken en desgewenst direct online afsluiten. Het aanvragen van offertes is gratis en geheel vrijblijvend.

leaseauto

Wat heeft de private leaseauto met de hypotheek te maken?

Bent u van plan privé een leaseauto aan te schaffen en in de komende...

Lees meer
woning-verduurzamen

Extra lenen voor duurzaamheid?

Heeft u al een spaarpotje voor het verduurzamen van uw woning? Waarschijnlijk niet..

Lees meer
woz-waarde

Wat is de nieuwe WOZ-waarde van uw woning?

In de afgelopen periode heeft elke eigenaar van een woning met of zonder hypotheek...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw woonhuisverzekering