Wegenbelasting voor buitenlandse auto’s

29 april 2013

wegenbelastingMaandag 29 april 2013

Afgelopen zaterdag in het radioprogramma TROS Autoshow zei Frans Weekers, staatssecretaris van Financi?n, dat er voor auto’s met een buitenlands kenteken straks wegenbelasting moet worden betaald. Het gaat hierbij om buitenlandse auto’s die voor een langere tijd in Nederland verblijven.

Buitenlandse auto’s die korter dan een jaar in Nederland zijn, hoeven op dit moment geen wegenbelasting te betalen. Er wordt uitgegaan van het feit dat er al belasting in het land van herkomst wordt betaald. Weekers heeft aangegeven dat hij van deze regel af wil.

Veel buitenlandse auto’s uit Oost-Europa

De staatssecretaris stoort zich mateloos aan de vele Oost-Europees gekentekende auto’s op de Nederlandse wegen. “Kijk, als die mensen hier op vakantie komen, is dat geen enkel probleem. Maar als ze hier werken en ze verblijven hier langer, zullen ze wat mij betreft ook motorrijtuigenbelasting moeten betalen”, aldus Weekers. Volgens hem is het eerlijk dat deze automobilisten wegenbelasting betalen als ze veel gebruik maken van de wegen.

Eind vorig jaar werd er al gedebatteerd door de PVV over het betalen van wegenbelasting in Nederland door buitenlandse automobilisten. Het gaat om mensen die in Nederland staan ingeschreven of een bedrijf hebben, maar nog wel een auto met een buitenlands kenteken hebben.

Betaling wegenbelasting controleren

PVV-kamerlid Roland van Vliet gaf al aan dat het met name om Duitsers en Midden- en Oost-Europeanen gaat die hier een bedrijf hebben, maar die nog wel op een buitenlands kenteken rijden waardoor ze geen wegenbelasting betalen. Volgens Van Vliet is het controleren of mensen wegenbelasting betalen eenvoudig. Er wordt nu al met camera’s gecontroleerd of automobilisten hun wegenbelasting hebben betaald. Met deze camera’s kan dan worden geregistreerd of een buitenlandse auto niet te vaak in Nederland rijdt.

Weekers zegt aan een heel pakket maatregelen te werken omtrent deze discussie. In mei of juni zal hij hierover een brief naar de Tweede Kamer sturen.

Autoverzekering afsluiten

Bij het importeren van een auto uit het buitenland dient er ook een Nederlandse autoverzekering te worden afgesloten. Bij Diks Verzekeringen kunt u verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken en desgewenst direct online afsluiten.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 212 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.6% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!