Wat is assurantiebelasting?

2 juli 2010

Assurantiebelasting is de belasting die u over de premie en kosten van uw verzekering moet betalen. Voor de meeste schadeverzekeringen waaronder ook autoverzekeringen is dit 21%.

Assurantiebelasting vaak verhoogd in de afgelopen 5 jaar

De overheid heeft in de afgelopen 5 jaar de assurantiebelasting vaak verhoogd. Hieronder heeft u een overzicht van de data en de verhogingen:

 

  • 1 maart 2008 verhoging van 7% naar 7,5%
  • 1 januari 2011 verhoging naar 9,5%
  • 1 maart 2011 verhoging naar 9,7%
  • 1 januari 2013 een verhoging naar 21%

De assurantiebelasting wordt geheven op de premie (inclusief poliskosten). Meestal wordt de assurantiebelasting geheven en afgedragen door de verzekeraar.

 

Een aantal verzekeringen is vrijgesteld van assurantiebelasting:

Is de assurantiebelasting aftrekbaar?

Voor bedrijven is de betaalde BTW vaak aftrekbaar. Echter assurantiebelasting is niet fiscaal aftrekbaar.

Nieuwe verzekering voor 1 januari 2013 afgesloten. Geldt de verhoging ook al voor mij?

Als de ingangsdatum van de verzekering 1 januari 2013 of later is, is het nieuwe tarief van 21% van toepassing. Ligt de ingangsdatum van jouw verzekering in 2012? Dan begint u in ieder geval met het oude tarief. Maar let op: bij een maandelijkse betaling, betaal je in januari direct het hogere tarief.

Overstappen door verhoging assurantiebelasting is niet mogelijk

Het is niet mogelijk om bij een verhoging van de assurantiebelasting een verzekering op te zeggen. Het is namelijk niet een premieverhoging. U gaat wel meer betalen maar de premie die een verzekeraar rekent blijft hetzelfde. Het is dus geen reden om je verzekering op te zeggen. Wel is het zo dat een verzekering, nadat deze 12 maanden loop, iedere dag is op te zeggen.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!