800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Autoverzekering waarom duurder jongeren

Waarom is een autoverzekering voor jongeren duurder?

Voor jongeren tot 24 jaar is een autoverzekering gemiddeld aanzienlijk duurder. De verschillen kunnen zeer groot zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat ze over het algemeen minder ervaren en wispelturiger zijn in het verkeer. Vooral voor deze groep kan het vergelijken van de autoverzekering financieel zeer lonend zijn.

Jongeren hebben weinig of nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Voor de autoverzekering maakt het een groot verschil of je bijvoorbeeld tien schadevrije jaren hebt of geen. Jonge bestuurders tot 24 jaar worden daarnaast ook nog extra gestraft voor hun leeftijd. Verzekeraars hanteren namelijk opslagen voor deze jongeren. Het klinkt logisch, want ze hebben weinig rijervaring. Aan de andere kant kun je hetzelfde zeggen over een dertiger die net een rijbewijs heeft gehaald. Wij waren benieuwd naar de premieverschillen. Wij hebben berekend wat een autoverzekering kost voor een VW Polo uitgaande van een 20-jarige en een 30-jarige automobilist.

Voorbeeldberekening

Voor de berekening zijn wij uitgegaan van de volgende gegevens:

  • VW Polo 1.2 TDI uit 2010
  • Verzekeringnemer (man) en regelmatige bestuurder woont in Overijssel
  • Schadevrije jaren: nul
  • Hoe verzekerd?: WA Casco
  • Aantal kilometers per jaar: 12.000
  • Cataloguswaarde van de Polo: €16.290
  • Geboortedatum berekening 1: 01-05-1996
  • Geboortedatum berekening 2: 01-05-1986

De goedkoopste verzekering voor de 20-jarige bedraagt: €158,04
De goedkoopste verzekering voor de 30-jarige bedraagt: €74,70

De verschillen bij de duurdere verzekeraars lopen nog verder op in sommige gevallen. Bij de duurdere verzekeraars kwamen er zelfs verzekeraars naar voren met een premie ver boven de driehonderd euro per maand voor de 20-jarige. Hieruit blijkt maar weer autoverzekering vergelijken loont!

Waarom autoverzekering duurder jongeren

Waarom betalen jongeren meer premie?

Het is door middel van schadestatistieken aan te tonen dat jongeren vaker een schade veroorzaken. Een hogere premie voor de autoverzekering is dus verklaarbaar. De omvang van het verschil kan een discussie over gevoerd worden. Uit bovenstaand voorbeeld blijkt er een verschil van ruim 100 procent tussen de 20-jarige en de 30-jarige te zitten. Is de kans op schade door de 20-jarige inderdaad twee keer zo groot in vergelijking met de 30-jarige? Verzekeraars mogen hun eigen prijsbeleid bepalen, dus het heeft geen zin om de discussie aan te gaan met verzekeraars.

Premieverschillen autoverzekering zijn groot

Vooral jongeren moeten eerst goed vergelijken voordat ze een autoverzekering afsluiten. De duurste en de goedkoopste verzekeraar kunnen meer dan duizend euro per jaar aan premie verschillen. Een verzekering afsluiten bij de eerste de beste verzekeraar is dus zeker af te raden.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op