Voor welke motorrijtuigen geldt een verzekeringsplicht?

12 juni 2016

Op een motorrijtuig rust normaal gesproken een verzekeringsplicht, maar niet in alle gevallen. Een speelgoedauto met mechanische voortbeweging valt bijvoorbeeld ook onder de definitie van motorrijtuig. Hierop rust geen verzekeringsplicht. Hoe zit het eigenlijk met de elektrische fiets? Bent u ook verplicht om hier een verzekering voor af te sluiten?

Degene die een auto, motor of snorfiets op naam heeft, is ook verplicht om het voertuig tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Bij het veroorzaken van een schade met een motorrijtuig, heeft de gedupeerde een rechtstreeks vorderingsrecht op de verzekeraar van het voertuig. Het doel van de wettelijke verplichting is het beschermen van slachtoffers bij schade veroorzaakt door motorrijtuigen.

Verzekeringsplicht

Alle voertuigen die met mechanische en/of elektrische kracht worden voortbewogen, vallen onder de definitie motorrijtuig. Kort samengevat moet voor de volgende motorrijtuigen een WA verzekering afgesloten worden:
• Auto, vrachtauto en vergelijkbare voertuigen
• Motor, bromfiets, snorfiets, fiets met hulpmotor en scooter
• Andere gekentekende voertuigen die op uw naam staan

Kenteken op naam verzekeren

Onterecht wordt vaak gedacht dat op auto’s die niet op de openbare weg staan geen verzekeringsplicht rust. Een kenteken die u op naam krijgt moet u ook verzekeren. Wordt de auto tijdelijk niet gebruikt? Dan heeft u de mogelijkheid om het kenteken te schorsen. De RDW is belast met de controle op de verzekeringsplicht. Dit doen ze door registervergelijkingen. Kentekens die op naam staan komen voor in het kentekenregister. Dezelfde kentekens moeten ook door verzekeraars aangemeld zijn. Als dat niet het geval is, wordt er vanuit gegaan dat er niet is voldaan aan de verzekeringsplicht.

Elektrische fiets verplicht verzekeren?

Hierbij is er een onderscheid te maken tussen de standaard elektrische fiets met trapondersteuning en de snelle elektrische fiets. Er geldt geen verzekeringsplicht als de trapondersteuning stopt bij 25 kilometer per uur. De elektromotor heeft een maximaal vermogen van 250 watt. De snelle elektrische fiets kan een snelheid halen van 45 kilometer per uur. Ook heeft de elektromotor een groter vermogen. Voor deze elektrische fietsen geldt wel een verzekeringsplicht. Deze fietsen moeten ook een kenteken dragen. Vanaf 2017 geldt voor deze fietsen ook de verplichting om een helm te dragen.

Voor de standaard elektrische fiets met trapondersteuning geldt geen verzekeringsplicht. Bij schade kan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) aangesproken worden. Deze verzekering wordt vaak in combinatie met de woonhuis- en de inboedelverzekering afgesloten. De fietsverzekering is niet verplicht maar zeker wel aan te bevelen.

De All-Risk autoverzekering is toch altijd de beste keuze?

De All-Risk autoverzekering biedt de ruimste dekking, maar is natuurlijk ook de duurste polis....

Lees meer

Geldt er een maximumleeftijd voor een autoverzekering?

Leeftijd speelt een grote rol bij de autoverzekering. Jonge autobezitters betalen meer voor de...

Lees meer

Geldt mijn autoverzekering ook in het buitenland?

U gaat er vanuit dat de autoverzekering ook in het buitenland geldt, maar is...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!