Keuring seniorenrijbewijs moet gemakkelijker

9 juli 2013

Maandag 8 juli 2013seniorenrijbewijs

De keuring voor het seniorenrijbewijs moet eenvoudiger maar niet afgeschaft worden. Minister Schultz (Infrastructuur) geeft aan dat de keuring een positief effect heeft op de verkeersveiligheid.

Gezondheidsraad geeft advies over seniorenrijbewijs

Nadat minister Schultz de keuringsleeftijd van het seniorenrijbewijs eerder al verhoogde van 70 naar 75 jaar per 1 januari 2014, schakelt ze nu de Gezondheidsraad in om te bekijken hoe de keuring voor het seniorenrijbewijs voor ouderen eenvoudiger kan. Nu geldt nog dat automobilisten van 70 jaar en ouder elke 5 jaar medisch gekeurd moeten worden. “Het is de bedoeling om een seniorenkeuring te krijgen die duidelijk, efficiënt en toegankelijk is en zorgt voor minder administratieve rompslomp voor ouderen”. In 2012 liet de minister nog onderzoeken of het wellicht een optie zou kunnen zijn om het seniorenrijbewijs helemaal af te schaffen. Nu blijkt dat dit niet gaat gebeuren, ook omdat het Rijksinistituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft aangegeven dat de keuring een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. De keuring kan bijvoorbeeld uitwijzen dat iemand een andere bril nodig heeft of dat het verstandig is om met een automaat te gaan rijden. In samenwerking met de Gezondheidsraad zal een advies worden uitgebracht over hoe de procedure vereenvoudigd kan worden voor ouderen. Ouderen ervaren de vragen in de Eigen Verklaring als onduidelijk. En die Eigen Verklaring is nodig bij een keuring voor het seniorenrijbewijs.

Meer duidelijkheid voor keuring

Schultz geeft aan dat mensen met een rijbewijs in eerste instantie zelf verantwoordelijkheid nemen voor het wel of niet besturen van een voertuig als er gezondheidsklachten zijn. Maar om consumenten, en met name ouderen, hierin te ondersteunen zal er extra aandacht geschonken worden aan informatievoorziening. Via brochures en websites wil Schultz er voor zorgen dat consumenten met een fysiek ongemak of consumenten die bepaalde medicatie gebruiken geïnformeerd worden of ze al dan niet veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.

Autoverzekering van Diks

Heeft u de keuring van het seniorenrijbewijs goed doorstaan? Dan is nu het moment om te kijken of uw autoverzekering wellicht goedkoper kan. U kunt bij ons snel, eenvoudig en online een goedkope autoverzekering zoeken en vergelijken. In één oogopslag ziet u welke verzekeraar voor u de goedkoopste autoverzekering heeft. U kunt per tarief de polisvoorwaarden inzien en vergelijken met tarieven van andere verzekeraars. Het aanvragen van een offerte is gratis en geheel vrijblijvend. U ontvangt dan van ons de offerte per e-mail.

CIS_header

Wat is Stichting CIS?

Stichting CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Wat is dit voor stichting? Wat...

Lees meer
Schorsen-meerdere-jaren

Schorsen voor meerdere jaren mogelijk

Vanaf 3 januari van dit jaar is het mogelijk om een voertuig voor een...

Lees meer
VERHUIZEN

Is uw inboedel verzekerd tijdens een verhuizing?

Gaat u binnenkort verhuizen of bent u zich aan het oriënteren op een ander...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!