Scooter verkocht – Wat moet ik met de scooterverzekering?

27 juni 2016

In het verleden werden bromfietsen en scooters verkocht inclusief de scooterverzekering. Tegenwoordig is deze verzekering in dat opzicht te vergelijken met de autoverzekering. Wat kun je met de verzekering nadat de scooter of bromfiets verkocht is?

De meeste verzekeringen kennen tegenwoordig een contractperiode van één jaar. Na deze periode zijn deze verzekeringen dagelijks opzegbaar. Verzekeraars mogen echter wel een opzegtermijn van één maand aanhouden.

Contract scooterverzekering open breken

Een scooterverzekering is ook een contract voor één jaar. Bij verkoop kun je de verzekering per de verkoopdatum beëindigen. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat de verkoop binnen 30 dagen gemeld moet worden. Ga je opzeggen na 30 dagen? Dan wordt de polis pas beëindigd per de datum dat de verkoop gemeld is. Na een contractperiode van één jaar gaat de verzekeraar de verzekering verlengen voor weer een jaar, maar tussentijds kun je de verzekering nu zonder specifieke reden opzeggen.

Scooterverzekering opzeggen?

Het is aan te raden om dit schriftelijk of via de e-mail te doen. Telefonisch kan ook een optie zijn, maar een telefonische opzegging wordt niet altijd geaccepteerd door de verzekeraar. Officieel moet je de opzegging aangetekend versturen, maar deze kosten kun je ook besparen. Je kunt namelijk ook schriftelijk of via een e-mail opzeggen en een bevestiging van ontvangst van de beëindiging van de scooterverzekering vragen. Bij beëindiging in verband met verkoop kan de verzekeraar een kopie van het vrijwaringsbewijs opvragen.

Opgebouwde schadevrije jaren

De met de scooterverzekering opgebouwde schadevrije jaren kun je na het opzeggen meenemen naar een andere verzekeraar. Deze jaren geven recht op een korting op de verschuldigde premie.

Scooterverzekering overdragen?

Een scooterverzekering is persoonlijk en is niet over te dragen op de koper van de scooter. Er moet een nieuwe verzekering afgesloten worden door de nieuwe eigenaar.

Teveel betaalde premie bij beëindiging

Na het opzeggen van de verzekering heb je recht op teruggave van de teveel betaalde premie. De verzekeraar gaat berekenen wat er teveel betaald is en dit krijg je teruggestort. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar poliskosten in rekening kan brengen. Dit verlaagt de restitutie en kan er zelfs voor zorgen dat je nog bij moet betalen.

Vergelijk je verzekering ook eens met andere verzekeraars. De kans is namelijk groot dat je veel geld kunt besparen door over te stappen.

Bereken de premie voor een scooterverzekering!