Schadevrije jaren berekenen

19 januari 2011

De schadevrije jaren berekenen bij een autoverzekering is niet altijd makkelijk. Op de meeste polissen staat alleen maar op welke bonus-malus trede iemand staat of hoeveel korting er is. Echter het aantal schadevrije jaren staan er vaak niet op. Hoe berekent u dan hoeveel schadevrije jaren er op een polis staan?

 

 

Het berekenen van de schadevrije jaren kan op twee verschillende manieren:

  1. De maatschappij of uw tussenpersoon bellen. Zij hebben inzage in de opgebouwde schadevrije jaren.
  2. Zelf uitrekenen

Dat zelf uitrekenen is echter wel lastig. U moet namelijk weten op welke bonus-malus trede u bent begonnen. Maatschappijen berekenen namelijk de schadevrije jaren op de volgende manier:

De trede waar de polis nu op staat minus de trede waar u op begonnen bent. Het resultaat zijn de schadevrije jaren. Deze kunnen positief zijn of negatief. Zijn ze positief dan spreken we van bonus. Zijn de jaren negatief dan spreken we over malus.Voorbeeld 1:

Stel u staat nu op trede 12

en u bent begonnen op trede 7

dan heeft u 5 schadevrije jaren

Voorbeeld 2:

Stel u staat nu op trede 6

en u bent begonnen op trede 7

dan heeft u -1 schadevrije jaren

Dit laatste kan voorkomen wanneer u een schade heeft gehad die invloed heeft op uw bonus-malus korting. Hierdoor valt u 5 treden omlaag. Het kan dan voor komen dat u dan lager staat op de ladder dan waar u op begonnen bent. Wanneer u negatieve schadevrije jaren heeft staat u in de malus en op de “zwarte lijst” zoals deze wordt genoemd in de volksmond. Voor de duidelijkheid er bestaat geen zogeheten ‘zwarte lijst’ voor verzekeringen. U kunt wel geregistreerd worden wanneer u een claim heeft ingediend bij uw verzekeraar. Hierdoor zal niet elke maatschappij u willen accepteren.

 

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!