Roy Data schadevrije jaren opvragen

19 september 2010

Per 1 september 2007 zijn de verzekeringsmaatschappijen overgegaan naar het digitaal opslaan van het aantal schadevrije jaren die klanten opbouwen. Roy-Data is de naam van een systeem voor de royementsgegevens voor de verzekeringsmarkt. Alle Royementsgegevens met een royementsdatum vanaf 1 september 2007 worden in het systeem opgenomen. Iedereen kan de schadevrije jaren die in Roy-Data staan opvragen.

Schadevrije jaren en Roy-Data

Het systeem waarin royementsgegevens zoals het aantal schadevrije jaren geraadpleegd kunnen worden, heeft grote voordelen. Zo is het niet meer nodig dat men bij het veranderen van verzekeringsmaatschappij de papieren royementsverklaring moet overhandigen aan de nieuwe maatschappij. Het kwijt raken of het niet ontvangen van deze royementsverklaring (bonus-malusverklaring) is dus nu voorbij.

U kunt de schadevrije jaren niet zelf online inzien of telefonisch opvragen. Alleen een verzekeringsmaatschappij heeft toegang tot deze database. U of uw tussenpersoon hebben dus geen inzage. Wanneer u wil weten hoeveel schadevrije jaren u heeft staan in Roy Data kunt u een verzoek indienen. Men zal dan deze gegevens per post naar u zenden.

Wat betekent dit nu voor de autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering zal de maatschappij in het Roy-Data systeem bekijken hoeveel schadevrije jaren iemand heeft opgebouwd. Wanneer deze schadevrije jaren nog niet geclaimd zijn door een andere maatschappij worden deze jaren aan de nieuwe polis toegekend.

Overgangsperiode

Voor autoverzekeringen die voor 1 september 2007 zijn geroyeerd is er nog een officiële royementsverklaring in de omloop. Zo’n verklaring is namelijk 1 jaar geldig. Dus tot 1 september 2008 kan er nog gevraagd worden om een originele royementsverklaring bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Royementen van voor 1 september 2007 staan nog niet in Roy-Data.

Inmiddels hebben een hoop maatschappijen de geldigheid van een royementsverklaring aangepast naar soms wel 3 jaar.

Bij een royement van een autoverzekering na 1 september 2007 ontvangt de klant nu een royementsblad met daarop het aantal schadevrije jaren. De maatschappij zal tevens aan het Roy-Data systeem het aantal schadevrije jaren doorgeven. De verzekeringsmaatschappijen geven derhalve geen papieren royementsverklaring meer af. Alleen bij emigratie zal de maatschappij nog wel een papieren verklaring afgeven.

Telefoonummer helddesk Roy-Data: 088-7781122

Wie inzage wil hebben in zijn registratie in Roy-Data, kan en formulier ‘inzage in registratie Roy-Data’ downloaden op www.roydata.nl. Op de website van Stichting Efficiente Processen Schadeverzerzekaars, www.seps.nl, vindt u meer informatie over Roy-Data.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!