Roken verzoorzaakt vaak dodelijke woningbrand

9 augustus 2013

Donderdag 8 augustus 2013 woningbrand

Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van een woningbrand met dodelijke afloop. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in opdracht van De Telegraaf.

Doden door woningbrand

De laatste vijf jaar zijn 160 mensen overleden bij een woningbrand. Bij 53 doden bleek dat het vuur is aangewakkerd door een brandende sigaret of sigaar, zo blijkt uit research van het IVF. Ren Hagen, lector brandpreventie van het IVF: “Het percentage van 33 procent is nauwelijks afgenomen, terwijl er sinds november 2011 alleen nog maar zelfdovende sigaretten mogen worden verkocht. Dit zou de kans op een woningbrand met als oorzaak een brandende sigaret of sigaar moeten verkleinen. Het is daarom belangrijk voor ons om nu een onderzoek te starten naar de effectiviteit van deze maatregelen.”

Andere oorzaken woningbrand

Andere belangrijke oorzaken waardoor een vuurzee in de woning kan ontstaan zijn onder meer kortsluiting en koken. In 23 procent van de woningbranden is kortsluiting de oorzaak geweest van een woningbrand en koken volgt met veertien procent. Kaarsen en kinderen die met vuur spelen sluiten de top vijf met respectievelijk zeven en drie procent.

Ouderen vaak slachtoffer woningbrand

Volgens het IVF zijn relatief veel ouderen vanaf 60 jaar slachtoffer van woningbranden. 82 procent van de slachtoffers was verminderd zelfredzaam. Daarom waarschuwt de organisatie ook dat alleen een rookmelder niet voldoende is, een extra alarm zou er voor kunnen zorgen dat er sneller hulp ter plaatse is.

Inboedelverzekering afsluiten via Diks.nl

Het is te hopen dat het nooit gebeurt, maar een woningbrand kan iedereen overkomen. Dan is het belangrijk dat u een goede opstal- en inboedelverzekering heeft. U kunt hier eenvoudig uw inboedelverzekering en opstalverzekering vergelijken. U ziet direct welke verzekeringsmaatschappij voor u de goedkoopste inboedelverzekering of opstalverzekering heeft en u kunt deze desgewenst direct online afsluiten. U kunt per verzekering de polisvoorwaarden inzien en vergelijken. Profiteer via Diks.nl van unieke kortingen en speciale tarieven.

leaseauto

Wat heeft de private leaseauto met de hypotheek te maken?

Bent u van plan privé een leaseauto aan te schaffen en in de komende...

Lees meer
woning-verduurzamen

Extra lenen voor duurzaamheid?

Heeft u al een spaarpotje voor het verduurzamen van uw woning? Waarschijnlijk niet..

Lees meer
woz-waarde

Wat is de nieuwe WOZ-waarde van uw woning?

In de afgelopen periode heeft elke eigenaar van een woning met of zonder hypotheek...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw woonhuisverzekering