Randstedelingen moeten vaker rijexamen doen

24 juni 2013

Vrijdag 21 juni 2013rijexamen

Het rijexamen blijkt voor mensen in de Randstad een stuk moeilijker dan elders in Nederland. Uit examencijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) blijkt dat bij autorijscholen in de Randstad minder kandidaten na één keer afrijden hun rijbewijs halen dan ergens anders in Nederland.

Rijexamen in Randstad

Het percentage wat meteen voor het rijexamen slaagt in de grote vier steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ligt op 38,5 procent. Rijscholen in de Randstadgemeenten met meer dan 100.000 inwoners hebben in 2012 een slagingspercentage van 41,8 procent tegenover een landelijk slagingsgemiddelde van 50,5 procent. Een exacte reden voor deze verschillen heeft een woordvoerder van het CBR niet, maar hij geeft wel aan dat “inwoners van de Randstad over het algemeen brutaler zijn dan kandidaten uit de provinciale regio’s. Die zijn vaak serieuzer en langer bezig met hun rijopleiding.”

Drukte in Randstad

Het precentage heeft niks te maken met de drukte op de weg in de Randstad volgens de woordvoerder. “Onze examens zijn zo gemaakt dat ze voor ieder gebied in Nederland dezelfde resultaten moeten opleveren. Volgens Irma Brauers van de brancheorganisatie Vereniging Rijschool Belang (VRB) is het ook echt een mentaliteitskwestie. “De mentaliteit tussen de mensen in de Randstad en daarbuiten verschilt. Rijschoolhouders in de Randstad kiezen niet voor kwaliteit maar voor het geld.” Brauers geeft aan dat rijschoolhouders geen boodschap hebben aan slagingspercentages. “Zij laten mensen op examen gaan terwijl ze daar nog helemaal niet klaar voor zijn. Daarmee komt de verkeersveiligheid in het gedrang. Rijschoolhouders kiezen niet voor kwaliteit maar voor het geld.” De Bovag en Federatie Auotrijschool Management (FAM) pleiten al jaren samen met het VRB voor een rijschoolkeurmerk maar dat heeft, ondanks gesprekken met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, nog tot niets geleid.

Aankoopkeuring en autoverzekering van Diks

Heeft u net uw rijbewijs gehaald en bent u van plan om een tweedehands auto aan te schaffen? Doe dan een professionele check zodat u zeker weet dat u een goede en betrouwbare occasion koopt. Op de website van Diks kunt u heel gemakkelijk en snel een goedkope aankoopkeuring regelen. Op deze manier wordt uw auto op 111 belangrijke punten gecontroleerd. Daarna is het natuurlijk noodzaak om uw voertuig te verzekeren. Bij Diks Verzekeringen kunt u autoverzekeringen met elkaar vergelijken en een goedkope autoverzekering vinden. Desgewenst kunt u deze direct online afsluiten.

 

Mag u met medische beperkingen wel in een auto rijden?

Met een rijbewijs bent u bevoegd om een motorrijtuig te besturen, maar hebben medische...

Lees meer

Persbericht: Veel onverzekerde taxi’s sinds 1 januari

Diks verzekeringen luidt de noodklok Meerdere verzekeraars hebben besloten om per 1 januari 2018...

Lees meer

Wat zijn de gevolgen van wanbetaling voor mijn autoverzekering?

Wanbetaling, het kan iedereen een keer overkomen. Op uw betaalrekening staat onvoldoende saldo en...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!