Randstedelingen moeten vaker rijexamen doen

24 juni 2013

Vrijdag 21 juni 2013rijexamen

Het rijexamen blijkt voor mensen in de Randstad een stuk moeilijker dan elders in Nederland. Uit examencijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) blijkt dat bij autorijscholen in de Randstad minder kandidaten na één keer afrijden hun rijbewijs halen dan ergens anders in Nederland.

Rijexamen in Randstad

Het percentage wat meteen voor het rijexamen slaagt in de grote vier steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ligt op 38,5 procent. Rijscholen in de Randstadgemeenten met meer dan 100.000 inwoners hebben in 2012 een slagingspercentage van 41,8 procent tegenover een landelijk slagingsgemiddelde van 50,5 procent. Een exacte reden voor deze verschillen heeft een woordvoerder van het CBR niet, maar hij geeft wel aan dat “inwoners van de Randstad over het algemeen brutaler zijn dan kandidaten uit de provinciale regio’s. Die zijn vaak serieuzer en langer bezig met hun rijopleiding.”

Drukte in Randstad

Het precentage heeft niks te maken met de drukte op de weg in de Randstad volgens de woordvoerder. “Onze examens zijn zo gemaakt dat ze voor ieder gebied in Nederland dezelfde resultaten moeten opleveren. Volgens Irma Brauers van de brancheorganisatie Vereniging Rijschool Belang (VRB) is het ook echt een mentaliteitskwestie. “De mentaliteit tussen de mensen in de Randstad en daarbuiten verschilt. Rijschoolhouders in de Randstad kiezen niet voor kwaliteit maar voor het geld.” Brauers geeft aan dat rijschoolhouders geen boodschap hebben aan slagingspercentages. “Zij laten mensen op examen gaan terwijl ze daar nog helemaal niet klaar voor zijn. Daarmee komt de verkeersveiligheid in het gedrang. Rijschoolhouders kiezen niet voor kwaliteit maar voor het geld.” De Bovag en Federatie Auotrijschool Management (FAM) pleiten al jaren samen met het VRB voor een rijschoolkeurmerk maar dat heeft, ondanks gesprekken met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, nog tot niets geleid.

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!