PvdA wil parkeertarief per minuut

25 maart 2013

parkeertariefMaandag 25 maart 2013

Als het aan de PvdA ligt hoeft er nooit meer teveel betaald te worden voor parkeren op straat of in een gemeentelijke parkeergarage. Onlangs heeft de PvdA een initiatiefwet ingediend die gemeenten verplicht om te werken met een parkeertarief per minuut. “Het komt nu voor dat automobilisten voor een vol uur betalen als ze bijvoorbeeld maar 31 minuten geparkeerd staan,” verklaart Attje Kuiken, Kamerlid van de PvdA.

Dit soort situaties zijn oneerlijk en niet nodig, aldus Kuiken. Daarnaast wordt er in andere sectoren allang betaald naar gebruik. Bellen wordt betaald per seconde, benzine tanken gaat per milliliter en drinkwater wordt bekostigd per liter. Ook stelt Kuiken dat mensen zich volgens onderzoek vreselijk ergeren aan de door de gemeente vastgestelde tijdvakken. “Dit is terecht een grote ergernis”, vindt ze. “Een parkeertarief per minuut sluit beter aan bij het rechtvaardigheidsgevoel van consumenten.”

Parkeertarief per minuut ook in parkeergarages

De PvdA vindt dat op plaatsen waar het technisch mogelijk is om per minuut te betalen voor parkeren, dit ook meteen moet gebeuren na ingang van de wetswijziging. Parkeerautomaten waarbij dit nog niet mogelijk is moeten in de loop der tijd worden vervangen. Het doel is om in de toekomst ook commerciële parkeergarages te laten afrekenen per minuut. “Daar gaan we volgende week al mee aan de slag”, zegt Kuiken.

Winkeliersorganisatie Detailhandel Nederland is blij met het voorstel. Een woordvoerster zegt dat de organisatie hoopt op een brede steun in de Tweede Kamer. Betalen per minuut is eerlijker voor de consument zo vindt Detailhandel Nederland. “Zij kunnen nu makkelijker een aankoop doen in de binnenstad, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.” De organisatie denkt dat de huidige parkeertarieven consumenten afschrikken om een snelle boodschap te doen in de binnenstad. Hierdoor kan betalen per minuut ook goed zijn voor de leefbaarheid van binnensteden stelt de woordvoerster.

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!