Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

1 augustus 2016

Een nieuwe auto rijden heeft als nadeel dat je gelijk een hap geld neer moet leggen. Steeds meer mensen kiezen voor private lease, maar wat gaat er met je opgebouwde schadevrije jaren gebeuren? Bouw je ook schadevrije jaren op tijdens de leaseperiode? Wij leggen het graag uit.

Het internet is overladen met advertenties gericht op private lease. Meestal adverteren ze met aantrekkelijke prijzen vanaf bijvoorbeeld €199. Helaas stijgen de maandlasten sterk bij het invullen van je wensen en voorkeuren. Standaard wordt er vaak ook uitgegaan van zes tot acht schadevrije jaren. Heb je minder jaren opgebouwd? Dan is private lease voor jou duurder.

Schadevrije jaren gebruiken

Met veel opgebouwde schadevrije jaren ben je minder premie voor de autoverzekering verschuldigd. Bij private lease hoef je zelf geen autoverzekering af te sluiten, maar toch heb je baat bij het inbrengen van jouw schadevrije jaren. Indien je geen of maar een paar schadevrije jaren hebt, rekenen veel leasebedrijven een opslag op het standaardtarief.

Hoe toon je schadevrije jaren aan?

Heb jij je auto verkocht? Dan stuurt de verzekeraar jou een beëindigde polis waar het aantal schadevrije jaren uit blijkt. De schadevrije jaren kunnen ook nog gekoppeld zijn aan een auto. In dat geval moet je bijvoorbeeld door middel van het opsturen van een recente polis de opgebouwde jaren aantonen. Bekijk vooraf goed wat leasemaatschappijen nodig hebben om het aantal schadevrije jaren aan te tonen. Dit kan sterk verschillen per maatschappij.

Bouw je ook schadevrije jaren op?

Na afloop van je leaseperiode kun je van het leasebedrijf een verklaring opvragen waaruit blijkt dat je schadevrij gereden hebt gedurende de leaseperiode. Deze verklaring kun je weer gebruiken voor je volgende private lease overeenkomst of voor het zelf weer verzekeren van een auto.

Schadevrije jaren kun je verliezen

Bij beëindigen van een autoverzekering stelt de verzekeraar jou op de hoogte van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Deze gegevens worden ook geregistreerd in een systeem genaamd Roydata. Stel, je stapt over op private lease. Je sluit een overeenkomst voor vier jaren met de leasemaatschappij. In verband met de lease verkoop je jouw eigen auto. Je hebt in de verzekering van deze auto 10 schadevrije jaren opgebouwd. Deze jaren worden niet in gebruik genomen door de leasemaatschappij. Ze hoeven alleen maar aangetoond worden.

Na vier jaar koop je weer een auto die je wilt verzekeren. Je hebt de afgelopen vier jaren schadevrij gereden en daarnaast heb je nog tien schadevrije jaren opgebouwd met de auto die je vier jaar geleden verkocht hebt. Nu blijkt dat deze tien schadevrije jaren niet meer te gebruiken zijn. Deze hebben namelijk maar een beperkte geldigheidsduur als ze niet gekoppeld zijn aan een autoverzekering. Er zijn verzekeraars die de schadevrije jaren al niet meer accepteren als ze één jaar oud zijn.

Denk hierom als je gaat voor private lease. Indien bij de lease de schadevrije jaren in gebruik worden genomen kunnen ze niet verlopen.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!